Licentiatii in teologie pastorala din Arhiepiscopia Bucurestilor au sustinut pe 21 martie 2012 la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Justinian Patriarhul', examenul de capacitate preoteasca, in vederea candidarii pentru ocuparea unui post clerical vacant, dupa cum informeaza „Ziarul Lumina”.
La examenul de capacitate preoteasca, sesiunea martie, au participat 56 de licentiati, iar examenul a constat intr-o proba scrisa, subiectele fiind alese din 'Indrumatorul administrativ bisericesc', pus la dispozitie candidatilor ca bibliografie, iar dupa afisarea rezultatelor de la proba scrisa a urmat proba orala, la care candidatii au avut subiecte practice din omiletica, catehetica, liturgica, drept canonic, subiecte din a doua parte a indrumatorului. 'Acest examen are valabilitate un an de zile si constituie una dintre notele cu ajutorul carora se realizeaza media de titularizare pe post. Aceasta medie de titularizare este alcatuita din media examenului de licenta, media anilor de studiu, proba scrisa si cea orala a examenului de capacitate preoteasca. Notele partiale de la cele doua probe ale examenului de capacitate preoteasca trebuie sa fie minimum sase, iar media generala de titularizare trebuie sa fie minimum sapte, pentru ca acesti absolventi de Teologie sa se poata titulariza pe post, in cazul in care ei sunt numiti pe un post clerical vacant in Arhiepiscopia Bucurestilor', a precizat pr. Florin Busuioc, inspector in cadrul Sectorului Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Cele doua probe ale examenului de capacitate preoteasca, sustinute ieri, au fost precedate de examenul psihologic.
Despre misiunea slujirii preotesti
De asemenea, in zilele de 20 si 21 martie, in Sala 'Episcop Chesarie Paunescu' din cadrul Centrului eparhial din Galati, a avut loc examenul de capacitate preoteasca al absolventilor din Arhiepiscopia Dunarii de Jos. La examen s-au inscris 10 candidati, tineri teologi. Prezent la eveniment, Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Casian le-a vorbit tinerilor teologi despre misiunea ce caracterizeaza slujirea preoteasca intr-o societate secularizata, greu incercata de criza economica, orientata in special spre consum si care acorda din ce in ce mai putin timp si atentie sufletului si vietii duhovnicesti.
Chiriarhul Dunarii de Jos a prezentat candidatilor motivatiile care ar trebui sa stea la baza unei astfel de alegeri, de slujitor al lui Dumnezeu, subliniind totodata rolul formativ al familiei slujitorului pentru credinciosii pe care ii vor pastori.
In urma rezultatului obtinut la examen, candidatii vor fi repartizati la parohiile vacante din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.