Comisia de pictura bisericeasca a Patriarhiei Romane organizeaza, luna aceasta, examene de atestare a stagiarilor care au efectuat integral perioada de practica de santier. Zilele acestea, cei 35 de pictori inscrisi sustin proba practica la capela Spitalului 'Sf. Pantelimon' si la cea a Spitalului de Pneumoftiziologie din Capitala. in perioada 18-22 iunie 2012 se vor tine cursuri pe teme de dogmatica, liturgica, legislatie, tehnici, iar in zilele de 25 si 26 iunie are loc proba teoretica.
Proba practica, ce se desfasoara pana la 15 iunie, consta in executarea a 4-5 mp de pictura in tehnica fresca cu o tema repartizata de comisia de examinare. Cursurile teoretice vor fi sustinute la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Justinian Patriarhul' din Bucuresti. in data de 18 iunie vor fi cursuri despre Arta bisericeasca din tarile Romane - expresie a autocefaliei romanesti (expuneri generale asupra artei bisericesti din tarile Romane - arhitectura, pictura, sculptura, manuscrise, broderie, arta metalelor pretioase), sustinute de pc. pr. dr. Florin serbanescu; Legislatie - prezentarea legislatiei nationale si internationale referitoare la protejarea patrimoniului cultural (reglementarile Comisiei de pictura bisericeasca, proceduri privind angajarea lucrarilor de pictura din nou sau de restaurare-conservare a picturilor murale si a obiectelor de patrimoniu mobil la lacasurile de cult, indreptar privind procedura de intocmire a documentatiilor stiintifice la lucrarile de pictura din nou si restaurare-conservare, metodologia de atestare, definitivare si promovare a pictorilor si restauratorilor bisericesti), sustinute de Ana Ligia Solomon si Diana Barbu, secretar Comisia de pictura bisericeasca. 'Pe 19 iunie, prof. dr. Mihaela Palade va vorbi despre teologia icoanei (fundamente dogmatice ale icoanei, Biserica - lacas de inchinare - semnificatia mistico-simbolica a Bisericii), iar pe 20 iunie, cursul despre iconografia in Biserica Ortodoxa Romana - elemente de erminie (programul iconografic in pictura bisericeasca - iconografia altarului, a catapetesmei, a naosului si a absidelor laterale, a pronaosului, pictura exterioara a bisericilor, a praznicarelor imparatesti si a sfintilor, prezentarea vesmintelor la cele trei trepte ierarhice; scene liturgice si iconografice despre acatist si reprezentarea lui iconografica; despre Sfanta Cruce si reprezentarea ei in iconografie), va fi predat de pr. prof. dr. Nicolae Necula', ne-a declarat drd. Diana Barbu, secretar Comisia de pictura bisericeasca.
La 21 iunie, cursantii vor afla elementele generale de conservare-restaurare a patrimoniului mobil (conservarea si restaurarea patrimoniului mobil - date tehnice privind protectia patrimoniului mobil impotriva factorilor de degradare microclimatici, biologici si de alta natura) - in cadrul cursului sustinut de Dan Mihai Ivanovici. De asemenea, elementele generale de restaurare-conservare a patrimoniului imobil (conservarea-restaurarea patrimoniului imobil, date tehnice privind protectia picturilor murale) vor fi predate de restauratorul Claudiu Moldoveanu.
La 22 iunie au loc cursuri despre tehnicile picturii bizantine (lemn, fresca, tempera, mozaic, email, ceramica) sustinute de pictorul si restauratorul Grigore Popescu, istoricul picturii bisericesti pe teritoriul tarii noastre (diferente plastice ale picturii murale si de icoane in diferite zone ale tarilor Romane cu exemplificari de monumente, stiluri, scoli de pictura, zugravi bisericesti reprezentativi de-a lungul timpului, reprezentarea si locul sfintilor daco-romani si romani in iconografia ortodoxa), sustinute de Diana Barbu, secretar Comisia de pictura bisericeasca.
La aceste cursuri pot participa toti cei interesati de pictura bisericeasca. Pentru a putea promova, pictorii/restauratorii autorizati de Comisia de pictura bisericeasca au obligatia de a face dovada participarii la aceste cursuri in ultimii trei ani.
Sursa: basilica.ro
-
Pictura bisericeasca
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.