Sâmbătă, 11 octombrie 2014, a avut loc, în turnul Mănăstirii Golia, vernisajul expoziţiei „Constantin Brâncoveanu 300 - documente de arhivă“. În cadrul expoziţiei, ce poate fi vizitată şi astăzi, sunt expuse reproduceri ale unor documente emise de cancelaria brâncovenească în perioada 1688-1714, aflate în depozitele Arhivei Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti.
Expoziţia „Constantin Brâncoveanu 300 - documente de arhivă“ este organizată de Arhivele Naţionale ale României - Serviciul Judeţean Iaşi, în calitate de partener al Asociaţiei de Tineret DAR Development Association, cu sprijinul Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi, al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi şi al Centrului Cultural Misionar Doxologia Iaşi. Delegatul la eveniment al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan a fost arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi stareţ al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, care a transmis arhiereştile binecuvântări, subliniind importanţa documentelor expuse: „Toate aceste documente reflectă atât înţelepciunea domnitorului Constantin Brâncoveanu de a întări locaşuri de cult, cum ar fi înzestrarea ctitoriei de suflet - Mănăstirea Hurezi, sau a Mănăstirii Polovraci, pe atunci schit al Hurezilor, sau daniile oferite Episcopiei Târgoviştei, cât şi dorinţa de cultură a domnitorului, care s-a manifestat atât de fructuos în timpul lui în artă, în tipografie şi în muzică.
În cadrul expoziţiei „Constantin Brâncoveanu 300 - documente de arhivă“ sunt expuse reproduceri ale unor documente emise de cancelaria brâncovenească în perioada 1688-1714, aflate în depozitele Arhivei Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti.
Expoziţia îşi propune să convingă publicul interesat de valoarea inestimabilă a miniaturilor din documentele brâncoveneşti, care reprezintă o culme a stilului de ornamentare a actelor de cancelarie, răspunzând cerinţelor boierimii şi domniei care îşi etalau astfel statutul şi bogăţia.
Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro.
-
Sfintii Martiri Brancoveni
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfintii martiri Brancoveni si sfetnicul Ianache
Publicat in : Sfintii Martiri Brancoveni
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.