Festivalul-concurs de colinde si traditii de Craciun 'Episcop Nicolae Ivan'

Festivalul-concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, se va desfășura pe 20 decembrie la Cluj-Napoca.

Evenimentul, aflat la cea de-a patra ediție, va avea loc de la ora 10, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai. Vor urca pe scenă 14 cete de colindători din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, îmbrăcați în costume tradiționale. Tinerii vor prezenta în fața publicului, dar și a juriului de specialitate, colinde și diferite obiceiuri și tradiții străvechi de Crăciun.

Potrivit inspectorului de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon, acest festival de colinde și tradiții de Crăciun se desfășoară pe trei etape, primele două, cea pe școală și la nivelul cercurilor metodice a profesorilor de religie, având loc deja. La această fază finală, au fost selectate 14 grupuri din cele peste 50 participante la primele etape.

Prestația lor va fi evaluată de un juriu de specialitate din care vor face parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în calitate de președinte de onoare, pr. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Lect. univ. Gabriela Munteanu de la Academia de muzică „Gh. Dima”, etnologul Cosmina Mocanu, de la Institutul Arhiva de folclor a Academiei Române, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, pr. Liviu Vidican Manci.

„Festivalul, prin costumele populare purtate de participanți și prin repertoriul ales, își propune să aducă în fața publicului viața satului românesc de altădată, toate amintind de marele praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos ”, declară inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon.

Festivalul Concurs de Colinde „Episcop Nicolae Ivan” a debutat în urmă cu trei ani la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și este destinat tuturor elevilor din învățământul preuniversitar. Manifestarea s-a născut din dorința de a împărtăși la cât mai multă lume, bucuria nașterii Domnului, prezentată într-o formă artistică tradițională, cea a colindelor și a obiceiurilor populare.

Festivalul se încadrează în rândul activităților extrașcolare pe care profesorii de religie le desfășoară în școlile publice, aducându-și astfel contribuția la păstrarea și transmiterea valorilor fundamental creștine, dar și a identității noastre ca și popor, a mai spus inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon.

 

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

18 Decembrie 2014

Vizualizari: 277

Voteaza:

Festivalul-concurs de colinde si traditii de Craciun 'Episcop Nicolae Ivan' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE