Grija Bisericii din Oltenia pentru saracii ei

Sprijin pentru persoanele fara locuinta la Centrul „Sfantul Vasile“ din Craiova: Grija Bisericii din Oltenia pentru saracii ei

Asociatia „Vasiliada“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, este pregatita si in acest an sa ofere sprijin persoanelor fara adapost in sezonul rece. Prin serviciile asigurate de Centrul social de urgenta pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile“, cei lipsiti vor avea parte de toate cele necesare, inclusiv asistenta medicala si duhovniceasca.

Asezamantul social al Asociatiei „Vasiliada“ a beneficiat, din anul 2013, de proiectul „Subventie Legea 34“, care vine in sprijinul beneficiarilor prin asigurarea de servicii de gazduire, ingrijire, servicii sociale, educationale, asistenta medicala, consiliere socio-profesionala si psihologica. Astfel, in cadrul Centrului „Sfantul Vasile“, prin proiectul „Subventie Legea 34“, peste 90 de persoane au beneficiat in perioada ianuarie-octombrie 2013 de servicii sociale de gazduire, servirea mesei, ingrijire, asistenta medicala, consiliere sociala si profesionala. Dintre acestea, 9 persoane au beneficiat de sprijin in vederea obtinerii unor documente de identitate si de stare civila, 30 de persoane au beneficiat de sprijin in vederea completarii unor cereri, 30 persoane, de consiliere profesionala, alte 25 de persoane, de mediere in vederea obtinerii unui loc de munca, 11 persoane fiind reintegrate pe piata muncii, iar opt persoane varstnice au fost transferate la Caminul pentru Persoane Varstnice Craiova.

„Grupul nostru tinta il reprezinta persoanele fara adapost, care locuiesc in strada de o perioada mare de timp, nu au surse de venit constante, isi asigura traiul zilnic prin cersit sau prin cautarea hranei in jurul bisericilor, pietelor, sunt romi sau tineri postinstitutionalizati, persoane inselate sau care, din cauza retrocedarilor, au ramas in strada. Persoana care nu are locuinta si locuieste pe strada se afla intr-o situatie de criza la nivel personal, psihic, relational, social, juridic, medical, situatie determinata de absenta unui adapost sau de imposibilitatea de a-si oferi unul. Ea prezinta deficiente in mobilizarea resurselor proprii sau externe“, a precizat diaconul Sorin Pirvanescu, coordonatorul Centrului „Sfantul Vasile“.

Servicii oferite la Centrul „Sfantul Vasile“

Centrul social de urgenta pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile“ din Craiova ofera beneficiarilor consiliere in vederea integrarii sociale (psihologica, profesionala, familiala), consiliere spirituala, servicii de informare cu privire la locurile de munca disponibile. Cei de aici beneficiaza totodata de informare asupra posibilitatii accesarii unor cursuri de calificare si recalificare. In cadrul preocuparilor intra si educatia pentru sanatate, prezentarea regulilor de igiena personala, informare asupra unor drepturi si obligatii, informare cu privire la alte tipuri de prestatii si servicii sociale. Tot aici, beneficiarii participa la diverse sesiuni de informare in care au loc discutii pe teme medicale si la o serie de activitati privind deprinderea tehnicilor de ocupare (completare CV, scrisoare de intentie, modul de prezentare la un interviu).

„Aici am gasit intelegere si caldura sufleteasca“

In cadrul cursurilor de formare profesionala organizate de Asociatia „Vasiliada“ au fost calificati profesional cinci beneficiari ai Centrului social „Sfantul Vasile“. Beneficiarii marturisesc ca „Vasiliada“ le-a acordat o noua sansa, pentru ca, pe langa ajutorul primit, ii invata sa se descurce singuri, pentru a putea duce o viata independenta. „La Asociatia «Vasiliada» am gasit dragoste, intelegere, caldura sufleteasca, importante pentru a gasi resurse sa mergem mai departe. Pentru ca avem toate conditiile sa traim linistit si frumos, este un pas sa facem si noi un efort si, cu sustinerea reprezentantilor asociatiei, sa privim cu incredere spre viitor, sa gasim un loc de munca, sa ne integram socio-profesional“, a spus Verginica. Si Martin are numai cuvinte de apreciere pentru daruirea cu care reprezentantii Asociatiei „Vasiliada“ se implica in rezolvarea cazurilor sociale. „Conteaza foarte mult pentru noi sa vedem ca oamenilor le pasa ne noi, de cum ne ducem traiul, ca se intereseaza daca suntem sanatosi, daca avem ce manca, daca avem unde lucra. Aici am gasit toate aceste lucruri si ma bucur pentru ca ne incurajeaza sa luptam, sa invingem toate aceste greutati“, a adaugat, la randul sau, Martin, beneficiar al Centrului “Sfantul Vasile“.

Centrul social „Sfantul Vasile“ din Craiova este administrat in baza unui parteneriat intre Asociatia „Vasiliada“, Arhiepiscopia Craiovei si Consiliul Local Municipal Craiova.

(Gabriela Popescu)
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

31 Octombrie 2013

Vizualizari: 463

Voteaza:

Grija Bisericii din Oltenia pentru saracii ei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE