Hram la Manastirea Guranda din judetul Botosani

Numeroşi credincioși din judeţele Moldovei şi nu numai au participat la sărbătoarea Sfintei Treimi la Mănăstirea Guranda. Programul liturgic al sărbătoririi hramului mănăstirii botoşănene a început duminică seară cu slujba Pavecerniţei unită cu Litia şi Utrenia, oficiată de Pr. Arhim. Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani.

Sărbătoarea de la Guranda a continuat luni dimineaţă cu Ceasurile şi Acatistul Sfintei Treimi. Sfânta Liturghie din ziua de 20 iunie a fost săvârșită de Pr. Arhim. Ioan Harpa, Exarhul mănăstirilor din zona Botoșani, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, afară, pe o scenă special amenajată.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Ioan Harpa, a ținut un cuvânt de învățătură, făcând referire la ce aşteaptă Sfânta Treime de la noi, credincioşii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a putea vedea Sfânta Treime. „În primul rând, pe Dumnezeu nu-L va putea niciodată vedea nimeni dacă este singur, niciodată nu se poate apropia de El. (…) Sfânta Treime în primul rând acest lucru îl aşteaptă de la noi: să ne pregătim de aici, ca împreună, în viaţa aceasta, cu cei care trăim, să încercăm să experimentăm Raiul. Este cel mai greu lucru din viaţa aceasta de pe pământ. Multe lucruri poate le putem face, dar comuniunea cu aproapele e cel mai greu. Să-l rabzi pe aproapele aşa cum este. (…) Apoi, ne spune Evanghelia de astăzi, un alt lucru ne apropie de Sfânta Treime, şi anume rezolvarea problemei păcatelor noastre. (…) Păcatul te desparte de Dumnezeu. Şi dacă eşti despărţit de Dumnezeu ce poţi face? Nu poţi face nimic, eşti blocat mereu. (…) Dacă rezolvăm problema păcatului, totul se deblochează în viaţa noastră şi simţim că într-adevăr lucrurile merg altfel. (…) O altă problemă care ne duce în faţa Sfintei Treimi este dragostea noastră; şi faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri şi faţă de tot ce ne înconjoară pe noi. O dragoste care să ne facă asemenea lui Dumnezeu. Aceasta iarăşi ne duce şi ne uneşte cu Sfânta Treime. (…) Iubirea înseamnă să dăruieşti celui care nu merită; iubirea înseamnă să dăruieşti celui despre care toţi spun că nu trebuie să-l iubeşti. Numai aşa te asemeni iubirii lui Dumnezeu”, a punctat Sfinția sa.

Mănăstirea „Sfânta Treime” Guranda este situată în județul Botoșani, la 40 de km de oraşul Botoșani pe drumul național 29D. A fost înființată în anul 1945, prin eforturile maicii Teodora Voloșincu. În anul 1960, autoritățile comuniste au închis mănăstirea și au dărâmat biserica. Mănăstirea a fost redeschisă la începutul anului 1990, tot de maica Teodora Voloșincu. În prezent, maicile și surorile de la Mănăstirea Guranda sunt păstorite, din anul 2007, de stavrofora Gabriela Turiceanu.

Ioana Stoian
Sursa: doxologia.ro

21 Iunie 2016

Vizualizari: 510

Voteaza:

Hram la Manastirea Guranda din judetul Botosani 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Guranda

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE