Hramul Bisericii din Bezded


Hramul Bisericii din Bezded


Sambata, 8 noiembrie, de sarbatoarea sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra" din Dumbrava Sibiului, se sarbatoreste hramul bisericii din Bezded (judetul Salaj), adusa la Sibiu in anul 1990.

Biserica din Bezded este unul dintre monumentele de referinta din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, fiind un adevarat simbol al locului, asa cum se intampla, in general, cu bisericile din satul romanesc. Datata din secolul al XVIII-lea (1754), biserica ilustreaza procedeele tehnice utilizate de mesterii populari la edificarea constructiilor monumentale din lemn: imbinarea peretilor din grinzi orizontale, cu capetele profilate in trepte, bolta cilindrica din lemn, cu turla inalta. Asemenea caselor taranesti, ornamentica sculpturala a monumentului este realizata indeosebi de stalpii prispei si de arcadele fixate in cuie de lemn, avand capetele inflorate, iar ca decor, rozeta incadrata in chenare de romburi, linii frante si dinte de lup.


Pictura interioara a bisericii respecta stilul iconografic traditional de ornamentare a bisericilor de lemn din Transilvania: chenare florale delimiteaza scene biblice si laice, realizate in desen sigur, cu un colorit armonios, ce acopera in intregime peretii si boltele superioare.

Distingem, pe latura de sud a naosului, Sarutarea lui Iuda, Cand au dus pe Iisus Hristos la Ana, iar pe latura de nord, Intrarea in Ierusalim. In pronaos, pe latura de sud este zugravita o scena laica, Catana si Moartea, prin care se relevau practicile de odinioara de prindere a flacailor pentru oaste, de catre catanele austro-ungare. Tot aici este zugravita scena intitulata Pilda celor zece fecioare, incadrata de bogate chenare florale.


Faptul ca sirul preotilor slujitori ai acestei biserici a fost deschis de catre Alexandru Ioan Pop, tatal lui Alexandru Papiu Ilarian, creste substantial valoarea istorica a monumentului.


Pe langa valoarea sa culturala deosebita, biserica se incadreaza perfect in ansamblul peisagistic din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA", fiind un reper esential pentru orice turist care paseste pe aleile din Dumbrava. Strajuita din spate de padure si cu un excelent covor de iarba in partea din fata, biserica isi pastreaza si rolul originar, de transmitere a mesajului religios, prin intermediul preotului paroh, parintele Rares Sbera, care primeste in fiecare duminica si la fiecare sarbatoare de peste an, pe toti cei care aleg Dumbrava ca loc de reculegere, de impacare cu sine si cu Dumnezeu.


Hramul unei biserici este, in fapt, sarbatoarea acesteia, fiecare dintre lacasurile de cult din spiritualitatea rasariteana avand un ocrotitor. Cei trei Arhangheli, in istoria mantuirii, au avut si au un important rol, atat de pazitori, de bine-vestitori, cat si de insotitori ai celor care calatoresc. Multe biserici din Ardeal poarta hramul acestora, semn ca ajutorul lor s-a indreptat, de-a lungul timpului, spre multe generatii de crestini romani. Numele sfintilor arhangheli au fost si sunt purtate de catre foarte multi crestini, carora le transmitem, pe aceasta cale, urarile noastre de bine si un calduros "La Multi Ani!".


Va asteptam la sarbatoarea bisericii din Bezded, in muzeul din Dumbrava, la orele 10.00 fiind Sfanta Liturghie, iar apoi momentul liturgic comemorativ dedicat ctitorilor lacasului.

Biroul de presa al C.N.M. "ASTRA"

.

07 Noiembrie 2008

Vizualizari: 756

Voteaza:

Hramul Bisericii din Bezded 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE