Hramul bisericii 'Nasterea Maicii Domnului' din Zalau

Luni, 8 septembrie 2014, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaș de cult. Alături de Preasfinţia sa au făcut parte din sobor părintele paroh Ioan Ardelean, care este şi consilierul administrativ al Episcopiei Sălajului, părintele Vasile Brete, preot coslujitor la această biserică, părintele Gheorghe Ghiuruţan, preot pensionar, părintele Mihai Dobocan de la Parohia Recea Mică și părintele Sorin Gordan de la Parohia Popteleac.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit și două hirotonii.

Astfel Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe profesorul Adrian Chirti, iar părintele diacon Marin Loloș a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zalha, Protopopiatul Jibou.

Maica Domnului, model pentru tineri

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prima din anul bisericesc, ultima fiind Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, aceste praznice ascund un tâlc ascuns în sensul că viața începe cu nașterea și se încheie cu moartea, însă această situație este datorată numai păcatului. Omul a fost creat și așezat în rai pentru a fi nemuritor, însă prin încălcarea poruncii date de Dumnezeu a căzut întâi în moarte sufletească, moarte care înseamnă practic rupere, neascultare și îndepărtare de Dumnezeu. Însă cu toate că omul se naște și datorită păcatului moare sufletește și apoi trupește, Hristos a zis: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi”. Venind Fiul lui Dumnezeu în lume să ne mântuiască, la a doua venire a Mântuitorului fiecare va învia cu trupul, în așa fel încât moartea este ceva trecător și fiecare va dobândi în veșnicie trup și suflet unite ca să dobândească fie răsplată veșnică de la Dumnezeu pentru faptele bune săvârșite în decursul vieții pământești, fie osândă veșnică.

În Biserică, noi nu prăznuim sfinții în ziua nașterii lor ci în ziua morții lor. Câtă vreme omul trăiește acesta este supus ispitelor și în consecință căderii. Chiar și Mântuitorul a fost supus acestor ispite. De vreme ce omul este supus acestor ispite pe parcursul vieții, după moarte, vrăjmașul nu mai are nici o putere asupra omului. Din acest motiv noi îi prăznuim întotdeauna pe sfinți în ziua morții lor care înseamnă ziua nașterii la viața de veci când au biruit definitiv lupta cu vrăjmașul.

Avem totuși trei praznice de naștere: Crăciunul, când prăznuim Nașterea Mântuitorului la 25 decembrie, Nașterea Maicii Domnului la 8 septembrie și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Aceste trei persoane au avut un rol cu totul deosebit în istoria mântuirii lumii.

Este important să învățăm de la sfinți, în special de la Maica Domnului care de mică trăind în sfințenie. Încă de la vârsta de trei ani s-a remarcat prin rugăciune, prin curăție. Dacă celelalte fete de la Templu erau crescute în Sfânta, Maica Domnului singură a avut dreptul să intre în Sfânta Sfintelor, datorită faptului că au remarcat-o preoții și arhiereii că avea o viață cu totul deosebită. Maica Domnului este astfel un model pentru copii. Ea este și un model pentru tineri, fiindcă la vârsta de 15 ani când a ieșit din Templu, s-a dus și s-a logodit cu Dreptul Iosif, om în vârstă care îi era și rudenie, și împreună și-au închinat întreaga viață lui Dumnezeu.

Apoi Fecioara Maria este model pentru femeile tinere fiindcă a trăit în virtuți și curăție. De asemenea ea este model pentru femeile în vârstă fiindcă și-a sporit virtuțile, mai ales când a înțeles cine este Fiul ei.

Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000, în prezent lucrându-se la pregătirea pereților pentru pictură. Slujbele se săvârşesc în momontul de faţă în subsolul locaşului de cult.

Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

08 Septembrie 2014

Vizualizari: 229

Voteaza:

Hramul bisericii 'Nasterea Maicii Domnului' din Zalau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE