Nasterea Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Nasterea Maicii Domnului, praznuita de Biserica pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din anul bisericesc. A fost fixata in a opta zi din anul bisericesc, pentru ca cifra opt simbolizeaza ziua vesniciei, viata fara de sfarsit. Datorita ei, Fiul cel Vesnic al lui Dumnezeu S-a intrupat, a biruit moartea si a daruit oamenilor viata vesnica in Imparatia Cerurilor.

Sfanta Scriptura nu ne ofera informatii despre Nasterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat in scrierile apocrife. Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea, ofera mai multe amanunte despre originea si copilaria Maicii Domnului. Potrivit cercetatorilor, fragmentul care face referire la Fecioara Maria, a fost scris in jurul anului 140. Desi nu este considerata o scriere canonica, informatiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Firea lui Ioachim si a Anei este biruita de har

Tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din semintia lui Iuda. Sotia lui Ioachim era Ana, fiica preotului Matthan. Erau in varsta si fiind lipsiti de copii erau priviti de ceilalti ca blestemati. Astazi, atat de mult si-a schimbat lumea "fizionomia", incat considera ca esti blestemat daca ai prea multi copii. Lumea e intoarsa si asta pentru ca nu mai vede dincolo de ea. Ioachim si Ana nu sunt resemnati, nu-si spun "nu mai avem ce face", ci indraznesc sa-i ceara lui Dumnezeu, ceea ce noi definim a fi imposibil: sa fie parinti la o varsta inaintata. Acestia depasesc rigorile stiintei - "nu ai voie sa nasti decat pana la varsta X". Nu se tem ca vor naste un copil cu handicap si asta pentru ca Il asaza pe Dumnezeu in aceasta lucrare. Sfantul Ioan Damaschin spune ca firea celor doi s-a biruit prin har si a ramas supusa. Nu a luat-o inaintea harului. A asteptat neroditoare, pana cand harul a inflorit rodul.

Arhanghelul Gavriil aduce vestea cea buna

Evanghelia apocrifa a vietii Maicii Domnului ne spune ca Ioachim a zis catre sotia sa, Ana: "Pe mine nu ma indeamna inima sa mai intru in casa mea. Ma duc la munte si acolo voi posti si ma voi ruga lui Dumnezeu, sa ne daruiasca un copil". Ceea ce este minunat e faptul ca Ioachim nu spune cat va sta. Nu se duce sa-i ceara lui Dumnezeu cu jumatati de masura.

Iar Ana devenind una cu sotul ei, nu ramane indiferenta fata de gestul lui Ioachim, ci incepe si ea sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: "Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel prorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu, sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale" (I Regi 1, 11).

Ingerul Gavriil se va arata fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu. (Luca 1, 4-23).



 

Talcuirea numelui Maria

Provenind din ebraicul "Aia", Maria se talcuieste "Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea draga", "cea iubita".

Maica Domnului are in calendarul ortodox 9 zile de pomenire

Maica Domnului are in calendarul ortodox 9 zile de pomenire: 8 septembrie - Nasterea Maicii Domnului, 1 octombrie - Acoperamantul Maicii Domnului, 21 noiembrie - Intrarea in biserica a Maicii Domnului, 9 decembrie - Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana, 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului, 25 martie - Buna Vestire, 2 iulie - Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne, 15 august - Adormirea Maicii Domnului si 31 august - Punerea in racla a braului Maicii Domnului.

La multi ani celor ce poarta numele Sfintei Fecioare Maria.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

03 Septembrie 2018

Vizualizari: 67818

Voteaza:

Nasterea Maicii Domnului 4.83 / 5 din 24 voturi. 18 review utilizatori.

Comentarii (18)

  • Radu AlexandruPostat la 2018-09-07 16:43

    „O, preaînţeleaptă pereche de turturele înţelegătoare, Ioachim şi Ana! Voi, ţinând legea înţeleaptă a firii, de cele mai presus de fire v-aţi învrednicit; aţi născut dară lumii pe Maica Domnului, pe aceea care a născut fără ispită bărbătească. Voi, vieţuind cu evlavie şi cuvioşie întru firea omenească, aţi născut acum fiică mai presus de îngeri şi stăpână a îngerilor. O, fiică prea frumoasă şi prea dulce; o, crin care ai răsărit în mijlocul spinilor, din rădăcina prea nobilă şi prea împărătească a lui David… O, trandafir răsărit din spinii iudeilor şi prin care toate s-au umplut de bună mireasmă. O, fiică a lui Adam şi Maică a lui Dumnezeu. Fericite coapsele şi pântecele din care ai înflorit, fericite braţele care te-au ridicat şi buzele care s-au desfătat de curatele tale sărutări, doar buzele părinteşti, ca să fii întru toate pururea Fecioară”. Sfântul Ioan Damaschin

  • Stefanel Radu Postat la 2018-09-03 17:28

    Multumim foarte mult pentru articol - minunat! As dori sa va intreb: cine predica in inregistrarea audio pe care o prezentati? Predica este extraordinara cu privire la reprezentarea Maicii Domnului ca mama noastra.

  • Radu AlexandruPostat la 2016-09-05 09:56

    Naşterea Fecioarei Maria reprezintă începutul mântuirii umanului de sub legea păcatului şi a morţii. Aşteptarea unei întregi omeniri, a tuturor strămoşilor ei care s-au pregătit pentru aceasta, fiind aleşi şi curăţiţi de Duhul Sfânt, şi-a găsit împlinirea în persoana ei. Prin ea, dorinţa omenească şi cea dumnezeiască se întâlnesc în Hristos - fiinţa istorică în care Dumnezeu şi omul se privesc ca într-o oglindă şi se recunosc (P. Evdokimov).

  • ioana haitchiPostat la 2015-09-08 01:35

    Va rog sa-mi spuneti daca doar femeile cu numele de Maria si derivatele lor sunt sarbatorite sau si barbatii cu numele de Marin, Marian, etc. Multumesc

  • Andrei PanaitPostat la 2014-09-08 11:52

    Doar două persoane din istoria Noului Testament au biografia trasată înainte de naşterea lor. Acestea sunt: Fecioara Maria şi Ioan Botezătorul. Maica roaga-te neincetat pentru noi.

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2014-09-05 11:38

    Usa milostivirii deschide noua, Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru Tine si ne mintuieste pre noil ca Tu esti mantuirea neamului omenesc! AMIN!

  • emilia CazangiuPostat la 2013-09-08 14:57

    ii multumesc Maicii Domnului pentru ajutorul dat copilului meu.Ocroteste-ne Pre Sfanta Nascatoare de Dumnezeu !

  • costel popescu Postat la 2013-09-07 12:57

    "Ce vom aduce Ţie, Hristoase? Fiecare din fapturile cele zidite mulţumire aduce Ţie: ingerii cantarea, cerurile steaua; magii darurile; pastorii minunarea; pamantul pestera; pustiul ieslea; iar noi pe Maica Fecioara." (Cantare la Nasterea Domnului) La multi ani!

  • Stefania Camelia CenacPostat la 2012-09-08 14:56

    Credinta Sfintilor Parinti Ioachim si Ana sa ne calauzeasca iar rugaciunea catre Maica Domnului sa ne insoteasca in fiecare zi. La multi ani! tuturor sarbatoritilor.

  • Diana GyorgyPostat la 2012-09-08 12:31

    Iti multumesc Maica Domnului pentru toate darurile cu care m-ai binecuvantat! "La multi ani!" tuturor celor care-Ti poarta numele! Te rog ocroteste-ne pe noi, precum si pe cei dragi noua! Ai grija te rog Maica Sfanta de fiica mea Maria, de mama, sora si nepoata mea, care de asemenea Iti poarta numele, precum si de mine si de sotul meu. Multumesc site-ului crestinortodox.ro pentru toate informatiile pretioase pe care ni le ofera.

  • Alexis ComnenusPostat la 2012-09-07 14:24

    Este o mare zi de sarbatoare pentru toti iubitorii de Adevar. Am fost hirotonit intru preotie in aceasta zi. Va felicit pentru sursa bogata de informatii. Cu dragoste, pr. george

  • mihaela danailaPostat la 2012-09-07 11:57

    Si eu iti multumesc Sfanta Fecioara pentru darul pretios pe care mi l-ai dat, pentru fetita mea Maria Raisa. dupa ce pierdusem o sarcina, imi pierdusem si increderea ca voi mai avea copii, dar m-am rugat tie Fecioara Sfanta si Tu mi-ai ascultat rugaciunile. Binecuvantata esti Tu intre femei, Maica Dumnezeului nostru! Ocroteste Maica Sfana familia mea, prietenii mei, cunoscutii mei si vrajmasii mei! La multi ani fiicei mele Maria si mamei mele care de asemeni iti poarta numele sfant!

  • Tatiana GirbaPostat la 2012-09-07 11:20

    Iti Multumim Maica Sfanta pentru minunea pe care mi-ai daruit-o ca te-ai indurat si mi-ai ascultat si ruga mea de a avea un copilas, dupa 20 de ani de casnicie, de chin si de tratament pentru a ramane insarcinata..da pot spune ca este o minune dupa 20 de ani am dat nastere unei fetite superbe, un ingeras fara asemanare- Daiana Nicolle printzesica lui mami. Multumesc Mama noastra, suntem in mainile Tale si ne bucuram..Te iubim si Te slavim !

  • Mariana SerbanPostat la 2012-09-07 09:31

    Maica Domnului sa ne ocroteasca pe toti!

  • Mihaela TageldeenPostat la 2011-09-08 14:48

    Ii voi multumi Maicii Domnului tot restul vietii mele, caci doar datorita rugaciunilor sale catre Fiul sau Iisus am nascut si eu la o varsta la care femeile nu se mai gandesc deloc la copii. Si chiar de 2 ori, la interval de un an si cateva luni. Multumesc din adancul inimii mele. Voi invata fetitele mele sa-l iubeasca pe Dumnezeu mai mult decat viata lor. "Binecuvantata esti tu printre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre."

  • Ioan Adrian PascPostat la 2011-09-08 12:56

    "Coborand de la Ierusalim pe drumul spre Ierihon..." cei care au vizitat aceste locuri sigur au ajuns (sper) si in pustiul Hozevei unde se afla frumoasa manastire Sf.Gheorghe Hozevitul si unde sta spre odihna vesnica al nostru scump Sf.Ioan Iacob de la Neamt. Tot pe aceasta vale de la manastire spre Ierihon se afla si pestera in care s-a nevoit Sf.Ioan Iacob si care este cunoscuta sub numele de "Pestera Sfintei Ana". Traditia locului spune ca in aceasta pestera s-a retras Sfanta Ana, a postit indelung si s-a rugat la Dumnezeu sa-i invredniceasca a avea un copil. "Copii sunt de la Dumnezeu..." imi spunea un parinte batran.

  • costel popescu Postat la 2011-09-08 09:41

    Maica Domnului sa ne ocroteasca pe toti. La multi ani sarbatoritilor.

  • neofit stanciulescuPostat la 2011-09-07 23:08

    de mare folos este site-ul pentru aceste cuvantari

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE