Hramul bisericii ortodoxe ucrainene din Timisoara

Comunitatea ucraineană din Timişoara a îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare pentru a cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului, ocrotitoarea Parohiei Ortodoxe ucrainene din oraşul de pe Bega, întrucât la 28 august a fost prăznuit hramul bisericii pe stil vechi, “Adormirea Maicii Domnului”.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la invitaţia preotului paroh Cristian Popovici în mijlocul credincioşilor ucraineni a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al parohiei.

În cadrul slujbei Înaltpreasfinţia Sa a fost înconjurat de un numeros sobor de slujitori, format din preoţi de la mai multe parohii ucrainene din cadrul Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj, împreună cu pr. protopop Ilie Albiciuc şi alături de preoţi ortodocşi români şi sârbi din Timişoara.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură referitor la cinstea deosebită pe care Biserica o acordă Maicii Domnului, ocrotitoarea şi grabnic-ajutătoarea tuturor credincioşilor. De asemenea, Înalpreasfinţia Sa a felicitat comunitatea ucraineană din Timişoara, păstorită cu vrednicie de către părintele paroh Cristian Popovici, pentru dragostea şi râvna deosebită pe care o au faţă de Sfânta Biserică, cât şi pentru eforturile depuse în ridicarea unui nou sfânt lăcaş. În final, potrivit obiceiului de hram, soborul slujitorilor şi credincioşii au înconjurat sfântul lăcaş în dangătul clopotelor cu prapori, icoane şi lumânări în mâini.

Parohia Ortodoxă Ucraineană “Adormirea Maicii Domnului” din Timişoara a fost înfiinţată în 10 decembrie 2001 şi numără în prezent peste 100 de familii. Începând din toamna anului 2005, credincioşii ucrainene participă la slujbele religioase oficiate de pr. Paroh Cristian Popovici într-o biserică de lemn, ridicată cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a vrednicului de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu pe strada Maresal Alexandru Averescu(fosta Lidia) nr. 3c din Timişoara.

Credincioşii ucraineni din Timişoara aparţin de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, care are menirea de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ucraineni din România, fiind organizat cu binecuvântarea şi cu aprobarea Sfântului Sinod, din anul 1990, iar din punct de vedere canonic, fiind sub directa ascultare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

31 August 2015

Vizualizari: 89

Voteaza:

Hramul bisericii ortodoxe ucrainene din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE