Hramul Bisericii Sfanta Vineri din Bucuresti

Creştinii ortodocşi o cinstesc în fiecare an, în data de 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi.

Cu prilejul hramului, în mijlocul credincioşilor Parohiei Sfânta Vineri din cartierul bucureştean Drumul Taberei s-a aflat, astăzi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Părintele Arhim.

Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din cadrul soborului slujitor a făcut parte şi Părintele Costel Burlacu, Protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală, precum şi alţi preoţi din protopopiat.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este iubită în popor

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre evlavia poporului român faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva, subliniind faptul că în Bucureşti există 24 de lăcaşuri de cult închinate sfintei.

„În Bucureşti există 24 de Biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva: 22 sunt biserici de mir, Mănăstirea «Sfânta Cuvioasă Parascheva» din Reşedinţa Patriarhală şi Schitul «Sfânta Cuvioasă Parascheva» pendinte de Mănăstirea Antim. Deci, sunt rare locurile în lume în care în acelaşi oraş să existe 24 de biserici închinate unui sfânt. Sfânta Cuvioasă Parascheva este iubită în popor şi aceasta explică de ce în Capitala ţării noastre se află 24 de biserici închinate ei”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este dovada cea mai mare a lucrării harului lui Dumnezeu prin sfinţii Săi

În cuvântul Său, Patriarhul României a mai arătat că sfinţii lucrează cu harul Preasfintei Treimi prin credinţa lor puternică în Iisus Hristos.

„Ne bucură evlavia poporului faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi mai ales ajutorul pe care ea îl dăruieşte tuturor categoriilor de oameni. A avut vârsta de 27 de ani când a trecut la Domnul şi este cinstită şi de mulţi tineri. Sfânta Cuvioasă Parascheva este dovada cea mai mare a lucrării harului lui Dumnezeu prin sfinţii Săi. Sfinţii nu ştirbesc, nu diminuează slava lui Dumnezeu, ci o arată în toată frumuseţea, pentru că sfinţii lucrează cu harul Preasfintei Treimi prin credinţa lor puternică în Iisus Hristos încât sfinţii şi sfintele din Biserică sunt ca nişte flori ale credinţei care au răsărit şi au ajuns la frumuseţe deplină în ogorul Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

Dorim tuturor credincioşilor care au evlavie faţă de Sfânta Parascheva să simtă ajutorul ei în viaţa lor

Totodată, Preafericitul Părinte Daniel i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva arătând că prezenţa ajutorului sfinţilor în viaţa credincioşilor este de mare însemnătate în zilele noastre.

„Felicităm astăzi pe toţi cei care poartă numele de Parascheva sau Paraschiv şi dorim tuturor credincioşilor care au evlavie faţă de sfânta să simtă ajutorul ei în viaţa lor. Această mare lucrare a prezenţei ajutorului sfinţilor în viaţa credincioşilor este de mare însemnătate mai ales astăzi, într-o lume care se uită doar la partea materială, la câştigul imediat şi nu înţelege cum credincioşii îndură oboseală, frig, ploaie şi de la distanţe mari vin să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus Patriarhul României.

Moaştele Sfintei Maria Magdalena vor fi aduse spre închinare la Bucureşti

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a anunţat pe cei prezenţi că moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos vor fi aduse de la Iaşi la Bucureşti şi aşezate spre închinare în Catedrala patriarhală.

„Moaştele Sfintei Maria Magdalena se vor întoarce în Grecia, pornind de la Iaşi în data de 16 octombrie, dar vor face un popas la Bucureşti, între orele 11:00 – 16:00. De aici, vor merge la Mănăstirea Pantocrator de la Drăgăneşti Vlaşca, în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, şi apoi se întorc în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Simonopetra”, a precizat Patriarhul României.

Daruri pentru Parohia Sfânta Vineri

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit pentru biserica Parohiei Sfânta Vineri din Bucureşti o cruce de binecuvântare, precum şi mai multe cărţi de cult şi de folos duhovnicesc.

De asemenea, părintele paroh Nicolae Burlan a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi i-a dăruit o icoană reprezentând pe Sfântul Nicolae.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de preoţii slujitori, a vizitat paraclisul parohiei aflat în imediata apropiere a lăcaşului de cult.


***
Parohia a fost înfiinţată în urma hotărârii Consiliului Eparhial, în toamna anului 1998. La inițiativa preotului Nicolae Burlan, a fost adusă o bisericuță de lemn din comuna Vicovul de Jos din județul Suceava. Biserica de lemn a fost sfințită în ziua de 26 iulie 1998. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva.

În ziua de 29 septembrie 2002 s-a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Vineri și Sfântul Antim Ivireanul, îngropând în această temelie și cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri, demolată abuziv în 1987. Biserica are 37 m în lungime, 23 m în lățime, înălțimea fiind de 33 m. În data de 11 noiembrie 2007, în prezența a mii de credincioși, a fost târnosită biserica nou construită. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În această biserică se află, la loc de cinste, într-o raclă din lemn sculptat, un veşmânt al Sfintei Parascheva de la Iași, fragmente din moaștele Sfântului Teodor Stratilat (martirizat în sec. IV) şi ale Sfântului Pantelimon, precum și fragmente din veșmântul Sfântului Ioan Iacob Românul de la Hozeva (Țara Sfântă).

Sursa: basilica.ro

.

15 Octombrie 2015

Vizualizari: 694

Voteaza:

Hramul Bisericii Sfanta Vineri din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact