Hramul Catedralei arhiepiscopale din Constanta

Duminica, 29 iunie, cu prilejul praznuirii hramului Catedralei Arhiepiscopale „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfantului Maslu incepand cu ora 6.00, slujba urmata de Sfanta Liturghie.

Totodata, duminica seara, incepand cu ora 18.

30, pe scena Casei de cultura din Constanta va avea loc un concert dedicat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sustinut de catre corul de camera Krysostomos din Finlanda (dirijor Mikko Sidoroff) si Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor arhid. Iulian Dumitru). Corala constanteana va deschide evenimentul cultural cu piesele: Da ispravitza, Laudati pe Domnul, O ma joie, Hymne, Trösterin musik, Divertisment staccato si Suita corala.

Fiind infiintat cu zece ani in urma, Corul de camera Krysostomos se numara printre cele mai cunoscute coruri ortodoxe din Finlanda. Dintre piesele interpretate pe scena Casei de cultura de catre corul finlandez amintim: Lumina lina, Acum puterile ceresti, Iosif cel cu bun chip, Laudati numele Domnului, Miluieste-ne pe noi, Doamne, Fericit barbatul, Fericit este cel pe care l-ai ales, Bine esti cuvantat s.a.

Concertul este organizat de catre Arhiepiscopia Tomisului in colaborare cu Ambasada Finlandei.

Zidita intre anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a suferit deteriorari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Preasfintitului Chesarie Paunescu, Episcopul Constantei, si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de catre pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona din Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa André Doré.

Catedrala adaposteste moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moastele sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (pictata la manastirea Durau, in timpul Episcopului Constantei, Gherontie Nicolau, dupa icoana facatoare de minuni Prodromita, aflata la schitul romanesc din Sfantul Munte).

Catedrala arhiepiscopala are statut si regim de manastire din anul 2002. Mai multe detalii gasiti pe site-ul arhiepiscopiei:
http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/structura-administrativa/catedrala-arhiepiscopala

Biroul de Comunicare


.
Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2014

Vizualizari: 186

Voteaza:

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE