Hramul Catedralei din Veria

Biserica Ortodoxă îl cinstește în fiecare an, în data de 17 ianuarie, alături de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare şi pe Sfântul Cuvios Antonie cel Nou din Veria. Cu acest prilej, Catedrala Sfântul Antonie cel Nou din Veria şi-a sărbătorit ocrotitorul. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Slujba Privegherii

Programul liturgic al sărbătorii a început în data de sâmbătă, 16 Ianuarie 2016, cu întâmpinarea icoanei Maicii Domnului Pantanassa și prin oficierea Slujbei Vecerniei Mari a praznicului. Apoi, a fost săvârşită Slujba Privegherii de către un sobor de ierarhi aparţinând Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Române, dar şi Bisericii Greciei.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a fost reprezentantul Patriarhiei Române.

Soborul slujitor a fost format din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolitul Meliton de Filadelfia (Patriarhia Ecumenică), Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Panteleimon de Veria, Naousa și Kampania, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos de Sisanios şi Siatisti, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iustin de Nea Krini și Kalamaria, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Locuitorii acestei cetăţi l-au cinstit în mod deosebit (pe Sfântul Antonie cel Nou n.r.) aseară printr-o foarte frumoasă Slujbă de Priveghere la care au participat foarte mulţi credincioşi şi aproape toţi preoţii din oraşul Veria”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iustin care a vorbit celor prezenţi despre viaţa deosebită a Sfântului Antonie cel Nou.

Sărbătoarea hramului Catedralei din Veria

În ziua sărbătorii Sfântului Antonie, duminică, 17 ianuarie 2016, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolitul Meliton de Filadelfia (Patriarhia Ecumenică), Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Panteleimon de Veria, Naousa și Kampania, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iustin de Nea Krini și Kalamaria, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolitul Meliton de Filadelfia.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul Psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale, dirijat de Arhid. Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon a conferit părintelui arhim Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale, precum şi arhid. Mihail Bucă, Medalia Sf. Apostol Pavel a Mitropoliei de Veria, Nausia şi Kamparia.

Procesiune pe străzile oraşului Veria

După oficierea Sfintei Liturghii, mii de credincioşi au participat la procesiunea cu moaştele Sfântului Antonie cel Nou desfăşurată în oraşul Veria. La eveniment au luat parte autorităţi centrale şi locale.

„După Sfânta Liturghie a urmat o procesiune pe cele mai importante străzi ale oraşului. La procesiune au participat elevi de la cele mai importante şcoli din Veria, o fanfara militară, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale şi mii de credincioşi”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Sfântul Cuvios Antonie cel Nou a rămas în conștiința credincioșilor din Veria după ce s-a nevoit, timp de 54 de ani, într-o peșteră din apropierea cetății.

„Sfântul Antonie a fost un sihastru smerit şi rugător. A trăit într-o peşteră în apropierea localităţii unde a şi trecut la cele veşnice. Câţiva ani trupul lui, rămas neputrezit, s-a aflat în peştera unde s-a nevoit. A fost găsit mai târziu de nişte vânători. Au fost foarte multe discuţii în sânul comunităţii de aici unde să fie duse moaştele sfântului. L-au aşezat într-un car cu boi, iar boii au mers fără să fie mânaţi de cineva în locul unde se afla altădată casa lui părintească. Acolo fusese ridicată o biserică închinată Maicii Domnului şi moaştele sale au fost aşezate în lăcaşul de cult. De atunci până astăzi, cel puţin două biserici au fost construite în acelaşi loc, ultima dată în urmă cu mai bine de 100 când, în urma unor flăcări care au mistuit vechea biserica, locuitorii din Veria au ridicat un locaş de cult închinat Sfântului Antonie cel Nou. Mitropolitul Pantelimon, după ce a venit aici, în anul 1994, a transformat această biserică în catedrală, fiind una dintre cele mai frumoase biserici ale Eparhiei pe care o conduce. Sfântul Antonie a devenit ocrotitor al oraşului”, a spus Preasfinţia Sa.

De la ora 17:00, la Catedrala din Veria au fost oficiate Slujba Vecerniei şi Paraclisul Sfântului Antonie cel Nou.


Sursa: basilica.ro

 

.

18 Ianuarie 2016

Vizualizari: 350

Voteaza:

Hramul Catedralei din Veria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE