Hramul comunei Grosii Tiblesului

Comuna Groşii Ţibleşului a îmbrăcat straie de sărbătoare cu ocazia serbării hramului. În perioada 23-28 august 2016 au avut loc o serie de manifestări cultural-religioase care, prin strădania domnului primar Nicolae Burzo, a Consiliului local și a Părintelui paroh Ioan Ropan Lungu, au înfrumusețat cadrul festiv al acestor zile.

În data de 23 august a.c., de dimineață a avut loc un pelerinaj organizat de Părintele paroh Ioan, la Crucea monument de pe vârful Țibleș. Au participat peste 100 de persoane, printre care credincioși din Groșii Țibleșului și preoți – fii ai satului. La ora 12:00 s-a oficiat slujba de Te-Deum urmată de cea a Parastasului pentru toți cei adormiți, eroi ai neamului, din satul Groșii Țibleșului, care s-au jertfit pentru credința strămoșească și libertatea acestor locuri. Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele paroh Ioan Ropan Lungu, Preacuviosul Părinte Teofan Timiș de la Mănăstirea Ciceu-Corabia, Preacuviosul Părinte Gavriil Horț de la Mănăstirea Piatra Fântânele și Părintele Vasile Pop de la parohia Sfântul Efrem cel Nou, Torrent, din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. La finalul slujbei, Părintele paroh Ioan a evocat dăruirea pentru țară și credința ortodoxă a eroilor din Groșii Țibleșului și satele învecinate, amintind și de strădania celor care s-au ostenit la ridicarea Sfintei Cruci și a monumentului din vârful muntelui Țibleș în anul 2014. După terminarea cuvântărilor, rapsodul Onișor Pop, fiu al satului, a evidențiat jerfa eroilor printr-o doină de pe valea Țibleșului. A urmat agapa și coborârea de pe munte. Pâlcuri de credincioși s-au îndreptat înspre satul lor, mai împliniți sufletește și cu mulțumirea că au făcut din fiecare pas al urcușului pe munte un urcuș duhovnicesc. La coborâre, de la ora 16:00, preoții și credincioșii osteniți de drum au fost întâmpinați pe lunca Bradului cu o masă de bucate tradiționale oferite de domnul Dorin Pop și familia sa. Este al treilea an în care se organizează acest pelerinaj pe munte, devenit deja tradiție.

Sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 19:00 au avut loc la Căminul cultural din Groșii Țibleșului Întâlnirea cu fiii satului, intitulată Trecut, prezent și viitor! și Ziua muntelui Țibleș. În cadrul acestor întâlniri de seară s-au ținut mai multe cuvântări în care au fost evocate momente și personalități deosebite care au contribuit de-a lungul vremii la bunăstarea materială sau spirituală a satului. La final toți cei prezenți au participat la o masă oferită de Primăria Groșii Țibleșului.

Punctul culminant al acestei perioade festive a fost ziua de duminică, 28 august 2016, când de la ora 09:45, un sobor alcătuit din 22 de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat peste 1000 de credincioși, dintre care mulți s-au împărtășit la momentul adecvat. După momentul omiletic susținut de Părintele Ioan Ciceu din Tîrgu Lăpuș, fost protopop de Lăpuș, Părintele paroh Ioan a mulțumit tuturor, îndemnându-i pe toți să-și păstreze pe mai departe dragostea față de credința ortodoxă și satul natal. A urmat agapa frățească iar după aceasta, ziua a continuat cu o seamă de momente culturale și folclorice de pe valea Țibleșului: parada portului popular, festivalul de dansuri și muzică populară, la care au participat, pe lângă Grupul local Țibleșul, grupuri și interpreți din peste 10 localități maramureșene.

Ne exprimăm bucuria că am putut participa la aceste sărbători ale comunei Groșii Țibleșului, aflate la ediția a X-a și rămânem cu nădejdea că ele vor dăinui în acest colț binecuvântat al Țibleșului.

Pr. Vasile Pop, fiu al satului
 

Pe aceeaşi temă

30 August 2016

Vizualizari: 107

Voteaza:

Hramul comunei Grosii Tiblesului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Grosii Tiblesului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE