Hramul Facultatii de Teologie din Sibiu

Hramul din acest an al Facultatii de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu a avut in programul manifestarilor religioase, culturale si academice mai multe evenimente cu o deosebita incarcatura spirituala. Asa cum este firesc pentru hramul unei institutii de invatamant teologic, praznuirea ocrotitorilor teologilor ortodocsi din întreaga lume a inceput cu Sfanta Liturghie, oficiata in Catedrala mitropolitana de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, impreuna cu Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, profesorii de la facultatea sibiana, slujitorii Catedralei mitropolitana si alti slujitori ai sfintelor altare din cetatea transilvana si din alte orase.

Intre oaspetii de seama s-au aflat prefectul judetului Sibiu, Ovidiu Sitterli, presedintele senatului Universitatii „Lucian Blaga”, prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul universitatii mentionate, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea si rectorul Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu”, generalul Ghita Barsan.

La Sfanta Liturghie au participat in numar mare studentii Facultatii de Teologie din Sibiu, iar corul studentesc, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, a dat raspunsurile liturgice. In cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu i-a pomenit pe toti profesorii facultatii sibiene, trecuti la Domnul.

Cuvantul de invatatura de la Sfanta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, prodecanul facultatii sibiene. Parintele profesor a prezentat viata si mai ales opera, contributia teologica si gandirea unica a celor trei mari sfinti ierarhi, praznuiti împreuna pe 30 ianuarie.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu a oferit distinctia “Crucea saguniana pentru clerici” decanului Facultatii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pentru activitatea rodnica din ultimii ani la conducerea academiei saguniene. Aceeasi distinctie a fost oferita pr. prof. univ. dr. Dorin Oancea, ca semn de multumire si apreciere pentru anii de slujire la catedra de Istorie a Religiilor, iar pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifar i s-a oferit distinctia pentru activitatea didactica si pentru reprezentarea Arhiepiscopiei Sibiului in Adunarea National Bisericeasca. Nu în cele din urma, parintele Mihai Samarghitan de la Biserica dintre Brazi din Sibiu a fost cinstit de ierarh pentru slujirea pastorala si pentru activitatea din Comisia de Cultura si Culte a Consiliului Judetean Sibiu.

Dupa ceremonia din Catedrala mitropolitana, a urmat Simpozionul „Sfintii Trei Ierarhi in actualitate”, organizat in Aula “Mitropolit Ioan Metianu” a Facultatii de Teologie. Comunicarea stiintifica a fost sustinuta de pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, care a amintit aspectele esentiale din teologia Sfintilor Trei Ierarhi. In cuvantul de binecuvantare si de felicitare, IPS Mitropolit Laurentiu a subliniat specificul scolilor de Teologie, în care formarea duhovniceasca a tinerilor este prioritara, alaturi de formarea academica.

Reprezentantii conducerii de la Universitatea "Lucian Blaga” din Sibiu au transmis la randul lor mesaje de felicitare si au scos in evidenta rolul pe care il are facultatea sibiana in mediul academic din cetatea transilvana. In cadrul manifestarilor, cele 18 tablouri vechi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, reconditionate in atelierele Centrului de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, au fost expuse si prezentate participantilor. De asemenea, a fost vernisata si expozitia “Un an în imagini”, cu peste 30 de fotografii din viata facultatii sibiene din 2013. Au fost surpinse evenimentele academice, conferintele si simpozioanele nationale si internationale, omagierile si alte manifestari ale teologilor sibieni.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

30 Ianuarie 2014

Vizualizari: 180

Voteaza:

Hramul Facultatii de Teologie din Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE