Andrei Saguna

Andrei Saguna Mareste imaginea.

Andrei Saguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, in decursul secolului al XIX-lea. In ziua de 21 iulie 2011, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea mitropolitilor Transilvaniei Andrei Saguna (30 noiembrie) si Simion Stefan (24 aprilie).

Sfantul Andrei Saguna (1808-1873)

Anastasie Saguna s-a nascut la 20 decembrie 1808, in localitatea Miscolt, in nord-estul Ungariei, din negustorii aromani Naum si Anastasia. Dupa ce va termina Scoala greco-valaha din localitatea natala, tanarul va urma studii de Drept si Filosofie, la Budapesta. In cele din urma, tanarul studios va urma si cursurile de Teologie Ortodoxa, in orasul Varset.

La insistenta arhiepiscopului romano-catolic Stefan Ficher, tatal viitorului mitropolit, ramanand falit, a trecut la catolicism, impreuna cu toata familia, precum era legea pe atunci. Aceeasi lege insa prevedea ca, la varsta de 18 ani, copiii se puteau intoarce la religia natala. Astfel, la varsta de 18 ani, toti cei trei copii ai familiei Saguna s-au intors la dreapta credinta ortodoxa.

In anul 1832, la varsta de numai 24 de ani, Anastasie Saguna se va aseza la Manastirea sarbeasca Hopovo, unde se va nevoi, ca frate, vreme de un an. Mai apoi, in ziua de de 12 octombrie 1833, el este tuns in monahism, la Mitropolia din Carlovit, primind numele Andrei.

In scurt timp, monahul Andrei Saguna va fi hirotonit ierodiacon si ieromonah. Vreme de 13 ani, el va sluji cu multa ravna in Biserica Ortodoxa Serbiei. Nu dupa multa vreme, el va fi hirotesit protosinghel si arhimandrit, in semn de recunostinta pentru vrednica lui slujire in cadrul Bisericii Ortodoxe Sarbe.

In anul 1842, ieromonahul Andrei Saguna este numit profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Varset, iar mai apoi este numit egumen, la manastirile ortodoxe sarbesti Iazac, Besenovo, Hopovo si Kovil.

In anul 1846, dupa moartea episcopului Vasile Moga, primul episcop roman din Sibiu, arhimandritul Andrei Saguna este numit vicar-general al Episcopiei din Sibiu. Mitropolitul ortodox sarb Iosif Raiacici este cel care l-a instalat in functie, hirotonia intru arhiereu a parintelui Saguna fiind savarsita tot de acesta, in Catedrala din Carlovit, in anul 1848.

Episcopul Andrei Saguna s-a implicat cu toata puterea in miscarea revolutionara a romanilor transilvaneni, fiind co-presedinte al Adunarii Nationale de la Blaj, din 3/15 - 5/17 mai 1848. Adunarea Nationala, formuland un document cu 16 revendicari politico-nationale, l-a ales pe episcop ca delegat de seama, in fruntea unei comisii, spre a duce tratative cu imparatul, la Viena.

Mitropolia din Sibiu fusese desfiintata in anul 1701, aici ramanand numai o Episcopie. Datorita personalitatii de seama a noului ierarh din Sibiu, in ziua de 24 decembrie 1864, Episcopia din Sibiu este ridicata pentru a doua oara la rangul de Mitropolie, avand autonomie proprie, desprinzandu-se de Mitropolia ortodoxa sarba din Carlovit.

Tot in anul 1864, dupa 16 ani de rodnica activitate bisericeasca, culturala si nationala, episcopul Andrei Saguna este numit mitropolit al Ardealului. In acea vreme, slujbele arhieresti erau savarsite in Biserica Greceasca din Sibiu, aflata atunci pe locul actualei catedrale. Desi mitropolitul nu a reusit sa ridice o catedrala in Sibiu, el a izbutit insa sa cumpere actuala Resedinta Mitropolitata, precum si cateva cladiri din centrul orasului.

In ziua de 28 iunie 1873, vrednicul Mitropolit Andrei Saguna adoarme in Domnul, fiind ingropat, in chip smerit, langa Biserica Sfanta Treime, din comuna Rasinari, judetul Sibiu, precum a lasat scris in testament. Slujba de inmormantare a fost savarsita de un singur preot, precum si-a dorit, si anume de ieromonahul Gherman Bogdan, duhovnicul sau.

Saguna a ramas in amintirea poporului ca un om al rugaciunii si al faptei, fiind tot timpul prezent la sfintele slujbe si in mijlocul credinciosilor. La scurta vreme dupa trecerea la cele vesnice a mitropolitului, in jurul sau a luat nastere un adevarat cult popular. Astfel, in multe case crestinesti din Ardeal, chipul Mitropolitului Saguna era asezat langa icoane, el fiind vazut ca cel care a contribuit decisiv la renasterea vietii nationale, politice, culturale si spirituale a romanilor transilvaneni.

Andrei Saguna, carturarul cu viata sfanta

Andrei Saguna a aratat o mare grija pentru bunul mers al scolilor de la sate, o parte infiintate chiar de el, precum si pentru Institutul Teologic din Sibiu. De asemenea, ierarhul s-a ocupat si de organizarea invatamantului ortodox romanesc de toate gradele din Transilvania. Sub indrumarea lui s-au infiintat aproape 800 de scoli in Arhiepiscopia Sibiului, toate indrumate de Biserica Ortodoxa. Ierarhul a tiparit mai multe manuale scolare, cerand profesorilor de seama sa scrie si ei manuale, pentru disciplinele lor, spre a fi tiparite.

Pentru ajutorarea celor fara resurse materiale, episcopul a infiintat la arhiepiscopie mai multe fundatii, din care se acordau burse. Sunt renumite bursele Emanuil Gojdu, daruite de un avocat aroman din Budapesta.

Andrei Saguna a infiintat tipografia eparhiala din Sibiu, aici tiparindu-se, numai in vremea lui, peste doua sute de lucrari, precum si ziarul "Telegraful Roman", care va aparea neintrerupt, inca din ziua de 3 ianuarie 1883. In anul 1852, la aceasta tipografie va lua nastere si calendarul bisericesc, in forma de agenda, care se va tipari pana astazi.

In anul 1868, pentru buna organizare a Bisericii Ortodoxe din Transilvania, mitropolitul a intocmit un renumit Statut Organic de Functionare. De asemenea, el este si autorul catorva lucrari de teologie. Tot el contribuie semnificativ si la infiintarea Asociatiei Astra, in anul 1861, pentru literatura si cultura nationala.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 Decembrie 2016

Vizualizari: 46558

Voteaza:

Andrei Saguna 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE