Hramul Manastirii Almaj-Putna

Numerosi pelerini din Banatul de munte dar si din alte regiuni ale tarii au venit la Manastirea Almaj-Putna, din judetul Caras-Severin pentru a participa la Praznicul "Schimbarii la Fata” a Mantuitorului Iisus Hristos.

Cu prilejul hramului Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi. Sfanta slujba a avut loc in altarul de vara din curtea asezamantului. La momentul randuit, Preasfintia Sa a rostit rugaciunea de binecuvantare a rodului viei, potrivit obiceiului din fiecare an la acest praznic.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebesului.

„Foarte multi preoti si credinciosi si-au indreptat pasii astazi la aceasta sfanta manastire, care este un Tabor al Banatului de munte si al intregii Episcopii a Caransebesului. Foarte multi s-au impartasit cu Trupul si Sangele lui Hristos, mai ales ca ne aflam in aceasta perioada speciala din cursul anului bisericesc, Postul Adormirii Maicii Domnului. Aici isi gasesc linistea sufleteasca foarte multi pelerini, care doresc sa se apropie mai mult de Dumnezeu si sa-L vada pe Mantuitorul Iisus Hristos schimbat la Fata, deoarece Schimbarea la Fata a Mantuitorului ne determina si pe noi sa ne schimbam sufletul, inima si mintea si sa fim mai aproape si mai iubitori de Dumnezeu si de aproapele”, a subliniat Preasfintitul Parinte Lucian. Istoria Manastirii Almaj Putna vorbeste ca in secolul al XVII-lea, un credincios din zona Almajului a intrat in cinul monahal al Manastirii Putna (Moldova). Spre sfarsitul vietii, fiind in Sf. Munte Athos, acest cuvios parinte, pe nume Pahomie, a primit porunca de la Maica Domnului, care i s-a aratat printr-o vedenie, de a veni in sprijinul Bisericii si a credinciosilor aflati pe meleagurile sale natale.

Parintele Pahomie, insotit de sapte ucenici, a slujit Sfanta si Liturghie si a vietuit in pesterile din hotarul satului Putna. Parintele a construit o casa unde se intalnea cu credinciosii pentru a-i spovedi si a le acorda asistenta duhovniceasca. Constructia acestei case a constituit nucleul care a dat nastere mai tarziu bisericii si satului Putna. Asa a venit initiativa de a ridica un asezamant monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almajului.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

07 August 2014

Vizualizari: 175

Voteaza:

Hramul Manastirii Almaj-Putna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE