Hramul Manastirii de la Ilva Mare

In Biserica Ortodoxa este sarbatorita pe data de 6 august Schimbarea la fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Acest mare praznic a fost marcat  in mod deosebit in acest an de credinciosii din zona Nasaudului, care au participat in numar mare la hramul Manastirii de la Ilva Mare. La sarbatoarea hramului a fost prezent si IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care a oficiat dimineata Sfanta Liturghie. Alaturi de Parintele Mitropolit a slujit un sobor de 20 de preoti, din care a facut parte exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru si protopopul de Nasaud, Parintele Ioan Dambu. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul maicilor de la Manastirea Ilva Mare. La sarbatoarea hramului asezamantului monahal "Schimbarea la fata” din judetul Bistrita-Nasaud au luat parte si multime de credinciosi ce au venit la manastire inca de aseara pentru a participa la slujbe. Astazi credinciosii ce au participat la Sfanta Liturghie au primit binecuvantare arhiereasca si indemnuri duhovnicesti din partea IPS Parinte Andrei. Ierarhul a vorbit in cuvantul de invatatura despre sfintirea vietii, pornind de la importanta sarbatorii de astazi.

La finalul Sfintei Liturghii duhovnicul manastirii, Protosinghelul Daniil Ureche si protopopul de Nasaud, pr. Ioan Dambu au adresat celor prezenti un scurt cuvant de multumire. Parintele Mitropolit Andrei a impartit la final copiilor prezenti la hram carti de rugaciuni.

Manastirea Ilva Mare este amplasata pe Valea Ilvei, la 50 de km de orasul Nasaud. A luat fiinta in 1992, ca schit de calugari, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei parintesti. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea si a sfintit locul in 1992, dupa care s-au inceput si constructiile la biserica. Locasul de cult a fost terminat in 1996, an in care pe 6 august, de hramul bisericii a fost sfintit. La inceputul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul in manastire de maici. In 2001 s-a inceput constructia unei noi biserici cu hramul ”Pogorarea Sfantului Duh”. PS Episcop Vasile Somesanul a pus piatra de temelie la noua biserica in acelasi an, de hramul manastirii. In 2005 biserica a fost terminata, iar pictura locasului de cult s-a inceput in 2008 si este in curs de finalizare. In prezent manastirea are 17 vietuitoare, stareta fiind monahia Hristofora Marinca, iar duhovnic Protosinghelul Daniil Ureche.

Sursa: mitropoliaclujului.ro

.

09 August 2013

Vizualizari: 177

Voteaza:

Hramul Manastirii de la Ilva Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE