Hramul manastirii mehedintene Topolnita

In fiecare an, la 29 august, Biserica noastra dreptmaritoare praznuieste "Taierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul”. In aceasta binecuvantata zi de sarbatoare manastirea mehedinteana Topolnita isi serbeaza cel de-al doilea hram.
 
Pelerinii sunt asteptati sa vina la sfanta manastire inca din ajunul hramului. La altarul de vara amenajat in incinta asezamantului monahal, credinciosii vor putea sa participe la slujba de priveghere in cinstea Sfantului (Vecernia Mare cu Litie si Utrenia).

In dimineata sarbatorii Sfantului Proroc Ioan Botezatorul se va oficia slujba de sfintire a apei (Aghiasma Mica), dupa care, in jurul orei 09.00, un sobor de preoti si diaconi il va intampina pe Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, care va savarsi Sfanta Liturghie la altarul de vara.

Ca prinos de recunostinta adus ctitorilor, staretilor si vietuitorilor, inchinatorilor, donatorilor si binefacatorilor acestei manastiri, adormiti intru dreapta credinta, se va oficia apoi slujba parastasului.
 
Manastirea Topolnita este un asezamant de calugari, cu viata de obste, sub staretia parintelui arhimandrit Pavel Nicolaescu. Se afla pe teritoriul comunei Izvoru Barzii din judetul Mehedinti. Dupa traditie, prima biserica a fost zidita aici de Sfantul Nicodim, in secolul al XIV-lea. Biserica actuala, in forma de cruce, a fost ridicata in anul 1646, de Lupu Buliga - "ver capitan de plai”. A fost pictata in anul 1673, in fresca, stil bizantin, de zugravii Grigore "Grecul” si Dima "Romanul”. Remarcabila este tema "Judecata de Apoi”, pictata in fatada exterioara vestica, la fel ca la manastirile din Moldova.
 
Dupa secularizare (1863), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930. In anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a facut reparatii partiale si s-au reconstruit trei chilii. Mai tarziu, s-au executat reparatii si restaurari, prin grija vrednicului de pomenire I.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. La data de 21 mai 1993 s-a sfintit biserica de lemn a manastirii, ce poarta hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 August 2013

Vizualizari: 169

Voteaza:

Hramul manastirii mehedintene Topolnita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE