Hramul Manastirii Nera

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin își va sărbători hramul, după cum ne-a transmis Darius Herea. Cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi săvârșită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de părintele arhim. Constantin Timiș, vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeșului înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera, la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei. Aşezământul monahal apare la iniţiativa şi prin strădaniile Domnului Dr. Chirilă Ioan, originar din Slatina-Nera şi fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, prin decizia de înfiinţare a mănăstirii, dată la 19 iulie 1994, ca biserica mănăstirească să fie închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului în perioada 1994-1996, a pus piatra de temelie a aşezământului monahal în 14 octombrie 1994, iar în toamna aceluiaşi an a fost numită ca stareţă rasofora Nicodima Moisă.

Prin efortul maicilor şi cu bunăvoinţa oamenilor, în cursul aceluiaşi an au început lucrările de construcţie la biserica mănăstirii. Biserica este din lemn, are un plan triconic şi se aseamănă stilului moldovenesc. În anul următor (1995), a fost ridicată o clădire ce cuprinde chiliile maicilor şi atelierul de plante medicinale.

În 14 octombrie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfinţirea bisericii de către P.S. Dr. Laurenţiu Streza al Caransebeşului, în prezent mitropolit al Ardealului. Cu acest prilej a fost înmânată o diplomă de cinstire Domnului Dr. Pavel Chirilă, principalul ctitor al acestui lăcaş monahal.

La 5 octombrie 2001 mănăstirea Nera a primit în dar, din partea Prea Fericitului Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, un rând din veşmintele folosite la acoperirea sfintelor moaşte ale Prea Cuvioasei Paraschiva.

În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 70 de vieţuitoare. Pe lângă activitatea gospodărească, obştea mănăstirii a iniţiat, cu binecuvântarea chriarhului, un proiect social ce prevede construirea unui azil pentru bătrâni. În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, alimente) sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie şi de sculptură în lemn.

Sursa:basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

10 Octombrie 2014

Vizualizari: 162

Voteaza:

Hramul Manastirii Nera 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE