Hramul "Schimbarii la Fata” sarbatorit la Manastirea Turnu

Praznicul "Schimbarii la Fata a Domnului” sarbatorit in Biserica Ortodoxa Romana astazi, 6 august, a adunat sute de credinciosi si la Manastirea Turnu, din statiunea Calimanesti, judetul Valcea, care si-a serbat hramul bisericii principale.

Evenimentul a fost marcat in mod deosebit de prezenta Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, care a oficiat  Sfanta Liturghie impreuna cu un sobor de peste 20 de preoti si diaconi.

La sarbatoare a participat si Chiriarhul eparhiei, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim, care la finalul Sfintei Liturghii a binecuvantat credinciosii prezenti, impartasindu-le si un cuvant de folos sufletelor acestora.

Sarbatoarea a inceput cu slujba Privegherii, in seara zilei de 5 august, iar astazi a continuat cu Acatistul "Mantuitorului Iisus Hristos”, Taina Sfantului Maslu si cu Sfanta Liturghie.

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Episcop Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura in care a explicat pericopa evanghelica, evidentiind simbolismul praznicului "Schimbarii la Fata a Domnului” si felul in care Dumnezeu si-a aratat Slava Sa, atat in Vechiul Testament prin Prooroci, cat si in Noul Testament prin Insusi Fiul Sau, Iisus Hristos. De asemenea, Preasfintia Sa a subliniat care sunt principalele invataturi ce se desprind din aceasta sarbatoare.

"Invatatura praznicului de astazi ne pune in fata Crucea, Lumina si Slava din viata si faptele Mantuitorului Hristos, dar in acelas timp ne cheama si pe noi pentru a intelege Crucea, Lumina si Slava lui Dumnezeu in viata noastra. Patimirile Lui sunt semnificative pentru noi si ne cheama sa-L urmam si sa ne purtam Crucea; "cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie!”, ne indeamna Domnul Hristos, zicand dupa aceia ca "in lume necazuri veti avea, dar indrazniti, ca Eu am biruit lumea!”. El ne avertizeaza ca pentru a ajunge la Lumina si la Slava, de cele mai multe ori trebuie sa trecem prin Cruce, prin rastignire si prin patimiri. Nicio bucurie nu este inteleasa si traita de noi daca nu urmeaza unei incercari. Bucuria venita intr-un mod gratuit, fara osteneala, nu este traita la intensitatea ei, si observam ca atunci cand ne punem viata pentru semenii nostri, cand aratam dragoste, deschidere si intelegere in diferite momente ale vietii, bucuria este deplina si avem constiinta impacata ca ne-am facut datoria de crestini, dar mai mult, atunci cand am implinit porunca Mantuitorului Iisus Hristos de a-L iubi pe Dumnezeu si de a-i iubi pe semeni.”, a conchis Parintele Ierarh.

Pentru pomenirea ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant asezamant, dupa Sfanta Liturghie, a fost savarsit si un parastas.

Raspunsurile la strana au fost oferite de catre grupul psaltic al parintilor Manastirii Turnu.

La sarbatoare au fost prezenti stareti, monahi si monahiide la manastirile valcene, preoti si sute de pelerini din eparhie si din tara.

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.

Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia - Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

Biserica noua, numita si Biserica cea mare, a fost ridicata intre anii 1897-1901, de insusi Gherasim Timus, avand hramul "Schimbarea la Fata”. Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua niveluri, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot. Are o cupola centrala, cu acces pe scarile exterioare construite recent pe fatada de sud, dinspre lacul din apropiere.

Intre anii 1935-1938, au fost construite chilii cu etaj si intregul ansamblu a fost renovat. Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Vietuitorii de aici duc o viata austera, neconsumandu-se carne.

In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman "Arutela”, stanca de piatra numita "Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari - pe malul stang al Oltului.

Sursa: arhiram.ro

.

07 August 2013

Vizualizari: 264

Voteaza:

Hramul "Schimbarii la Fata” sarbatorit la Manastirea Turnu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE