Hramul Schitului buzoian Cetatuia

Hramul Schitului buzoian Cetatuia Mareste imaginea.

In ziua praznicului Schimbarii la Fata a Domnului, miercuri, 6 august 2014, Schitul buzoian Cetatuia si-a sarbatorit hramul. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

„In toate Bisericile Ortodoxe, unde exista o colina, un varf de munte, credinciosii au dorit sa construiasca un schit sau o manastire, punandu-i hramul «Schimbarea la Fata», tot asa cum este schitul de pe acest varf din Muntii Buzaului.

Nu intamplator, ci pentru a da expresie dorintei lor de a urca spre Dumnezeu si de a se impartasi, asemenea celor trei Apostoli, de lumina cea neinserata a Invierii lui Hristos, pe care El a anticipat-o in momentul transfigurarii pe Muntele Taborului“, a precizat Inaltpreasfintia Sa.

La slujba hramului au participat sute de credinciosi din judetul Buzau, dar si din alte zone ale tarii.

Raspunsurile la strana au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

Asezamantul monahal dateaza din secolul al XVIII-lea. Biserica veche a schitului, cu hramul „Schimbarea la Fata“, a fost ridicata, in perioada 1857-1865, de un calugar din Manastirea Ciolanu, Iosif, vietuitor in acest loc pustnicesc, impreuna cu alti cativa monahi, fiind ajutat de catre episcopul Filotei al Buzaului si de crestini binefacatori.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.

12 August 2014

Vizualizari: 106

Voteaza:

Hramul Schitului buzoian Cetatuia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE