Duminică, 6 august 2017, în ziua praznicului împărătesc al Schimbării la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit Paraclisul de iarnă al Mănăstirii Botiza, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” şi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi peste 2.000 de credincioşi.
O primire cu bucurie
Şi de această dată, ca de atâtea şi atâtea ori, sosirea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Botiza a însemnat oprirea ploii. Asta, după ce o vară toridă, cu temperaturi mult peste 30 de grade C, a dogorât pământul Maramureşului şi pe oamenii lui, în dimineaţa dinaintea praznicului o ploaie care se părea că nu se sfârşeşte, a undat pământul din tot Maramureşul. Erau nori care anunţau ploi lungi, cu ceaţă, numai că la intrarea Episcopului în hotarul Botizei ploaia s-a oprit şi a început o zi ca de basm, mai caldă decât răcoroasă, în care picătură de ploaie nu a mai căzut, în ciuda previziunilor meteorologice.
Aceasta a fost atmosfera în care maica stareţă şi primarul au ieşit în întâmpinarea chiriarhului locului, cu multă bucurie şi fiască dragoste. În jur, credincioşi şi credincioase în frumoasele lor costume populare, pe care le poartă la marile sărbători. Era semnul unei zile istorice, că asta înseamnă sfinţirea oricărui Sfânt Altar, care se face o dată la, poate, sute de ani.
Slujba de târnosire a Paraclisului de iarnă
Rod al unei munci stăruitoare timp de 10 ani, în care s-a ridicat Casa monahală a Mănăstirii Botiza, în stil autentic maramureşean, după un proiect al Arhitectului Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei, Paraclisul de iarnă este parte componentă a acesteia, alături de chilii, trapeză, arhondaric, ateliere de croitorie şi broderie. Paraclisul a fost pictat de Sorin Iosub din Bacău, iconostasul a fost executat de Pr. Ioan Petreuş, fiu al satului, paroh în comuna Popeşti din judeţul Cluj. Ridicarea Casei monahale a fost făcută de echipa condusă de meşterul Florea Poenar.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Slujba de târnosire după toate rânduielile Bisericii Ortodoxe, prin aşezarea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, împreună cu Documentul de Sfinţire, în piciorul Sfintei Mese, spălarea cu apă sfinţită şi apă de trandafiri a Sfintei Mese, punerea icoanelor celor patru Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, aşezarea pe Sfânta Masă a cămăşii, care simbolizează Cămaşa Mântuitorului, a celorlalte veşminte, iar peste acestea a Sfintei Evanghelii, a Antimisului, a chivotului şi a două Sfinte Cruci, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a picturii, iconostasului, Sfântului Altar şi a Proscomidiarului, rostirea de către ierarh, în genunchi, împreună cu credincioşii, a rugăciunilor de sfinţire .
Au fost momente unice, înălţătoare, emoţionante şi, în acelaşi timp, de adâncă trăire duhovnicească la această Sfântă Slujbă pentru toţi cei prezenţi.
„O pictură deosebit de frumoasă, o catapeteasmă ca o bijuterie, un spaţiu închinat cu adevărat lui Dumnezeu şi pus sub ocrotirea „Intrării în biserică a Maicii Domnului”, a apreciat Preasfinţitul Părinte Episcop lucrările de împodobire a Paraclisului proaspăt târnosit. Să răsplătească Dumnezeu pe toţi cei ce au dăruit ceva din puţinul lor pentru Casa lui Dumnezeu, să ocrotească Sfânta Mănăstire, soborul de maici, în frunte cu maica stareţă Rafaela”, s-a rugat Preasfinţitul Părinte Episcop.
Sfânta Liturghie Arhierească
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, în fruntea unui sobor din care au făcut parte Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Dragomireşti, preoţii din Botiza şi preoţi de enorie din Protopopiatul Vişeu. A slujit în sobor şi un preot din Ucraina subcarpatică.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Peste 2.000 de credincioşi de pe văile Izei, Vişeului şi Marei au urcat pe Valea Sasului din Botiza, ca să ajungă pe „Dealul Mănăstirii”, locul unde a fost ridicat complexul monahal în stil maramureşean, din lemn de stejar şi brad. Între ei monahi şi monahii de la mănăstirile episcopiei, precum şi credincioşi veniţi împreună cu preoţii, cărora li s-au adăugat şi primarii, precum Vasile Coman din Vişeu de Sus, Nicolae Burzo din Groşii Ţibleşului, Liviu Tămaş din Budeşti.
Ziua devenise chiar foarte călduroasă – o minune din multele care se întâmplă şi în ziua de azi, pe care Dumnezeu le face din dragoste faţă de credincioşii Săi. Astfel că credincioşii au început să se adune în locurile umbroase, în sfânta biserică, sub streşini şi umbra copacilor. O zi frumoasă, spre bucuria maicii stareţe stavrofora Rafaela Rogojan.
Cuvânt de învăţătură
În cuvinte cuprinzătoare şi concise, ca să nu stea credincioşii prea mult în căldura mare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit creştinilor sosiţi să se roage la această Sfântă Liturghie despre semnificaţia sărbătorilor din luna august şi pericopa evanghelică a Schimbării la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor, dar şi despre cum putem ajunge la desăvârşire prin rugăciune:
„În experienţa Părinţilor Bisericii, cea mai preţioasă vine de la Sfântul Grigorie Palama, anume aceea că şi noi putem pregusta din Lumina Taborică. Lumina Dumnezeiască. Nu suntem în stare ca în viaţă să vedem Faţa lui Dumnezeu decât în icoană. În icoană noi vorbim cu persoana care este în Cer, dar este deodată cu noi, prezentă. Hristos, Care zice: iată, eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacurilor. În icoană şi în Sfânta Euharistie, Sfânta Împărtăşanie. Zice Sfântul Grigorie Palama şi alţi părinţi ai Bisericii care au experimentat această taină, că noi putem pregusta şi întrezări Lumina Taborică dacă ne curăţim simţirile. Prin post, prin rugăciune multă, prin retragere în viaţă liniştită, în singurătate, Părinţii Bisericii, dar şi oamenii, creştinii buni, care rostesc Rugăciunea inimii, se supun unui proces de dezpătimire.
Deci, trebuie să ne supunem unui proces de dezpătimire. Să aruncăm toată zgura care se adună. Prin post, prin rugăciune neîncetată, se produce dezpătimirea şi omul devine străveziu. Devine transparent. Şi poate purta în fiinţa sa Trupul lui Hristos. Devenim hristofori, purtători de Hristos în viaţa şi în fiinţa noastră. Şi putem întrezări aievea Lumina Necreată, Lumina lui Dumnezeu. Aceşti Sfinţi au văzut Lumina. Şi când vezi Lumina Necreată, Lumina lui Dumnezeu, îţi vine dorul după Dumnezeu şi n-ai mai vrea să-L pierzi.”
Aprecieri
Este bine de ştiut că Maica stareţă Rafaela Rogojan a Mănăstirii Botiza nu este singură, pentru că Dumnezeu i-a dat buni credincioşi care o ajută. Unul dintre ei este primarul Florea Poenar, care a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o Gramată Episcopală de apreciere.
Diplome de vrednicie au primit primarul VasileComan din Vişeu de Sus, precum mai mulţi binefăcători şi cei care au contribuit prin munca lor la împodobirea şi construirea Paraclisului de iarnă.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a hramului, care va fi păstrată în Muzeul Episcopiei.
Articol semnat de Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Sursa: radiorenasterea.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.