Manastirea Camaraseasca, stravechi asezamant monahal de malul drept al Gilortului, isi va serba joi, 29 august, ocrotitorul. Sfanta Liturghie va fi savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. De asemenea, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei va sluji la hramul Manastirii mehedintene Topolnita.
In cinstea praznicului "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”, de joi, 29 august, Manastirea "Sf. Ioan Botezatorul” - Camaraseasca, din Orasul Tg. Carbunesti, va primi aleasa vizita a Intaistatatorului Bisericii din Oltenia, IPS Parinte Mitropolit Irineu. Evenimentul se bucura, ca in fiecare an, de prezenta a sute de pelerini din toate colturile Olteniei, veniti aici la rugaciune, inca de miercuri seara
Manastirea Camaraseasca, istorie si prezent
Cu acest binecuvantat prilej, obstea manastirii, in frunte cu monahia Christofora Draghici, stareta cinstitului asezamant monahicesc, au pregatit un frumos pliant descriptiv, pe care urmeaza sa-l ofere credinciosilor prezenti. Publicata are in primul rand o valoare documentara, cuprinzand in rezumat istoricul Manastirii "Sf. Ioan Botezatorul” - Camaraseasca. Pe de alta parte, utilitatea se concretizeaza intr-un veritabil si eficient mijloc de transmitere si promovare a mesajul duhovnicesc, oferit de momentul ales in vederea distribuirii sale. Nu in ultimul rand, trebuie subliniat ca pliantul consemneaza cu alese cuvinte si in imagini de referința, crampeie de viața care ne redau cate ceva din osteneala obstei de maici care isi indeplinesc in fiecare clipa misiunea de a fi rugatoare la Dumnezeu, pentru toți cei care isi indreapta pasii spre aceasta Sfanta Manastire. Cei care au contribuit la finalizarea acestui proiect sunt: colectivului Cercului foto-arta plastica al Colegiului National "Ecaterina Teodoroiu” din Tg. Jiu, fotograful Marius Zgabaia, Tipografia "Prodcom” SRL din Targu Jiu, Primaria Orasului Targu Carbunesti, prin primarul Mihai Viorel Mazilu si prof. univ. dr. Constantin Caruntu.
Liturghie arhiereasca in ctitoria Sfantului Nicodim, la Topolnita
Tot joi, 29 august, Manastirea mehedinteana Topolnita isi serbeaza cel de-al doilea hram. Pelerinii sunt asteptați sa vina la sfanta manastire inca din aceasta seara. La altarul de vara, amenajat in incinta asezamantului monahal, credinciosii vor putea sa participe la slujba de priveghere in cinstea Sfantului (Vecernia Mare cu Litie si Utrenia). In dimineata sarbatorii Sfantului Proroc Ioan Botezatorul se va oficia slujba de sfintire a apei (Aghiasma Mica), dupa care, in jurul orei 09.00, un sobor de preoti si diaconi il va intampina pe PS Parinte Nicodim, care va savarsi Sfanta Liturghie la altarul de vara. Ca prinos de recunostinta adus ctitorilor, staretilor si vietuitorilor, inchinatorilor, donatorilor si binefacatorilor acestei manastiri, adormiti intru dreapta credinta, se va oficia apoi slujba parastasului.
Manastirea Topolnita este un asezamant de calugari, cu viata de obste, sub staretia arhimandritului Pavel Nicolaescu. Se afla pe teritoriul comunei Izvoru Barzii din judetul Mehedinti. Dupa traditie, prima biserica a fost zidita aici de Sfantul Nicodim, in secolul al XIV-lea. Biserica actuala, in forma de cruce, a fost ridicata in anul 1646, de Lupu Buliga - "ver capitan de plai”. A fost pictata in anul 1673, in fresca, stil bizantin, de zugravii Grigore "Grecul” si Dima "Romanul”. Remarcabila este tema "Judecata de Apoi”, pictata in fatada exterioara vestica, la fel ca la manastirile din Moldova.
Dupa secularizare (1863), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930. In anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a facut reparatii partiale si s-au reconstruit trei chilii. Mai tarziu, s-au executat reparatii si restaurari, prin grija vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu, al Olteniei. La data de 21 mai 1993 s-a sfintit biserica de lemn a manastirii, ce poarta hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena”.
Sursa: mitropolia-olteniei.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.