Icoana si Moastele Sfintei Imparatese Elena din Anassis

Icoana si Moastele Sfintei Imparatese Elena din Anassis, la Sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

Anul acesta, la Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor va fi adusa la Bucuresti din Mitropolia de Corint din Grecia icoana Sfintei Imparatese Elena in care se pastreaza particele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci si din moastele Sfintei, de o delegatie a Bisericii Greciei condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

Sfintele Moaste ale Sfintei intocmai cu Apostolii Elena din Anassis, precum si doua particele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci sunt pastrate din anul 1987 in biserica Sfantului Nicolae – Aidonion, din cadrul Sfintei Mitropolii de Corint, Sikion, Zemeno, Tarsos si Polifengos. Au fost duse acolo de catre Parintele Iconom Dimitrie Zousia si daruite odata cu asumarea indatoririlor sale de preot slujitor la aceasta parohie, in data de 11 februarie 1987. Sfintele Moaste, precum si cele doua particele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, au fost primite de catre parintele Dimitrie in ziua hirotoniei sale de la inaintasul sau, vrednicul de pomenire parintele Spiridon Filipopoulou, preot slujitor la Parohia Sfanta Treime – Gimnou vreme de 45 de ani, trecut la Domnul in anul 1952. Au fost pastrate de catre parintele Spiridon, ca o mostenire sfanta pe care el o detinea, intr-o racla de mici dimensiuni, alaturi de moastele altor Sfinti, primite de catre acesta de la ieromonahii Nathanail si Arsenie, vietuitori ai manastirii „Maica Domnului Faneromeni” – Argolidos.

Astazi, sfintele moaste sunt pastrate in Biserica „Sfantul Nicolae” – Aidonion fiind aduse spre inchinare in fiecare an cu ocazia hramului bisericii „Sfintilor Imparati Constantin si Elena” Aidonon, in data de 21 mai, ziua praznuirii sfintilor.

Acestea constituie izvor de sfintenie si binecuvantare tuturor pelerinilor care cu credinta se inchina sfintelor moaste.

Viata Sfintei Imparatese Elena

Sfanta Elena s-a nascut, cel mai probabil, in Drepanum (numit dupa aceea Helenopolis) din Golful Nicomidia si se presupune ca era fiica unui hangiu. O legenda ulterioara, mentionata de Geoffrey of Monmouth, pretinde ca era fiica regelui britan Coel, care a casatorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita razboaiele dintre britani si Roma. Monmouth precizeaza apoi ca ea a fost prezentata ca o regina deoarece nu avea frati care sa mosteneasca tronul Britaniei. Constantius Chlorus a divortat de ea (cca. in anul 292) pentru a se casatori cu fiica vitrega a lui Maximian, Teodora. Constantin, fiul Elenei, a devenit apoi imparat al Imperiului Roman si ca urmare a ascensiunii acestuia, ea a devenit o prezenta importanta la curtea imperiala.

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfanta Elena a primit botezul in anul 313. Sfanta Imparateasa a fost o crestina foarte evlavioasa sprijinind ridicarea a numeroase lacasuri de cult dintre care mentionam: Biserica „Invierii Domnului” zidita langa Sfantul Mormant, biserica din Ghetsimani, (precum si alte 18 lacasuri de cult). De asemenea, Sfanta Elena a mers la Ierusalim unde aflat, cu osteneala si rugaciune, crucea pe care a fost rastignit Domnul Iisus Hristos. Sfanta Cruce a fost mai apoi inaltata solemn in vazul poporului crestin de Episcopul cetatii Ierusalimului, Macarie I, la 14 septembrie 326. Sfanta Imparateasa a trecut la cele vesnice la Roma, in anul 327.

Sursa: basilica.ro

23 Octombrie 2013

Vizualizari: 266

Voteaza:

Icoana si Moastele Sfintei Imparatese Elena din Anassis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE