In satul Odobasca exista singurul asezamint monahal din Vrancea cu hramul Sfinta Treime. Biserica manastirii are nevoie urgenta de fonduri pentru continuarea lucrarilor de restaurare.
Manastirea Cotesti a imbracat ieri haine de sarbatoare. Hramul Bisericii "Sfinta Treime" a adunat, la altarul lacasului ridicat acum doua secole si jumatate, crestini din toate satele podgoriei Cotesti. Desi este in reparatii capitale din anul 1997, serviciul religios a avut loc in biserica veche.
"Hramul a adus la manastire si invitati de la Episcopia Buzaului, respectiv parintele Nicolae Popescu. S- au desfasurat serviciile religioase conform rinduielilor obisnuite,

acestea incheindu-se cu un parastas in memoria ctitorilor si o agapa comuna", ne-a spus una din monahiile manastirii. Infiintat la inceputul secolului al XVIII-lea, asezamintul monahal din satul Odobasca avea peste 40 de casute, asemanator celebrelor manastiri Agapia si Varatec. Cu toate ca era un puternic centru monahal, in 1959 a fost desfiintat. Monahiile au fost date afara, iar in unele case ale maicilor primaria locala a asezat zilieri veniti la muncile agricole. Reinfiintata in 1991, manastirea numara astazi 14 monahii, dintre care jumatate au fost in lacas si inainte de 1959. In prezent mai sint functionale doar sapte case si vechea staretie. Nenorocirea s-a abatut asupra manastirii si dupa anii '90 cind a ars vechea clopotnita. Refacuta doar in parte, clopotnita este un veritabil monument de arhitectura care strajuie vechea biserica. Lucrarile de reparatii la biserica au inceput in 1997 si ar fi trebuit finalizate in anul 2000. Cu toate acestea, reparatiile stagneaza din cauza saraciei fondurilor ce ar trebui sa vina din partea Ministerului Culturii si Cultelor. Chiar si in acest stadiu al restaurarii, biserica "Sfinta Treime" de la Manastirea Cotesti ramine unul din cele mai importante edificii religioase de la inceputul secolului al XVIII-lea. Daca pictura exterioara este deteriorata, iar pictura interioara este innegrita de fum, grosimea zidurilor impresioneaza si aminteste de bisericile cetati din timpul Evului Mediu. e trecutul acestui asezamint religios se leaga o parte din istoria acestor tinuturi, cind Cotestii erau nu numai loc de rugaciune, dar si vatra de cultura. In secolul al XIX-lea, localnicii au desprins cititul in chiliile manastirii. Din acel trecut avem si ruinele cimitirului manastirii, situat la citeva zeci de metri in spatele clopotnitei, cimitir distrus in mod abuziv in timpul comunistilor. In ciuda emfazei conducerii Bisericii locale, care se lauda cu ridicarea noilor lacasuri de cult, patrimoniul religios al Manastirii Cotesti are nevoie urgenta fonduri, pentru a incheia lucrarile de restaurare incepute acum un deceniu.
Orice donatie este binevenita, mai ales ca asezamintul se afla foarte aproape de
Focsani.
De Valentin Musca
Ziarul de Valcea .
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.