Inalt Preasfintitul Pimen a implinit 83 ani

Inalt Preasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, implineste astazi 83 de ani, dupa cum informeaza „Ziarul Lumina”. Inalt Preasfintia Sa va sluji in aceasta dimineata, alaturi de IPS Teodosie, la Catedrala arhiepiscopala din Suceava. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor isi va serba luni, 27 august, onomastica.

La Catedrala arhiepiscopala din Suceava va fi savarsita astazi Sfanta Liturghie de catre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Din soborul de preoti vor face parte parintii consilieri, exarhul manastirilor din eparhie, inspectori si protopopi din Eparhia Sucevei si Radautilor. Luni, 27 august, in ziua pomenirii Sfantului Cuvios Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor va fi felicitat de autoritatile locale si judetene. 'Zilele de 25 si 27 august constituie pentru clerul si credinciosii din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor un prilej de bucurie sufleteasca si de exprimare a recunostintei noastre pentru grija parinteasca a Inalt Preasfintitului Pimen. Prin staruinta si intelepciunea Inalt Preasfintiei Sale, in cei 21 de ani de arhipastorire in Eparhia Sucevei si Radautilor s-au infaptuit urmatoarele: organizarea Centrului eparhial Suceava, infiintarea de noi parohii, reinfiintarea de manastiri si schituri, pictarea, repictarea, restaurarea de picturi murale la bisericile-monument istoric, reeditarea revistei bisericesti 'Candela', infiintarea Seminarului Teologic Liceal 'Sfantul Mitropolit Dosoftei', construirea de noi biserici, de lacasuri de inchinaciune noi la spitale, scoli si unitati militare, de sedii noi la protopopiate, de azile de batrani si camine pentru copii, implicarea directa in sprijinirea sinistratilor', a mentionat pr. Dragos Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

De 21 de ani pe scaunul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor

Pentru ca IPS Pimen si-a inchinat intreaga viata slujirii lui Dumnezeu si aproapelui, acum, la ceas aniversar, Centrul eparhial Suceava alaturi de clerul si credinciosii din Bucovina doresc Inalt Preasfintiei Sale sanatate, putere de jertfa si daruire pe mai departe pe altarul Bisericii si al neamului nostru romanesc. 'Bunul Dumnezeu sa-i indeplineasca dorinta staruitoare a Inalt Preasfintiei Sale, de retrocedare a Fondului Bisericesc din Bucovina', a mai spus pr. Dragos Buta.

IPS Pimen s-a nascut in satul Herasti, comuna Greaban, judetul Buzau. Simtind chemarea spre viata monahala, in 1948 isi indreapta pasii catre Manastirea Neamt. Ca frate de manastire, urmeaza cursurile seminarului monahal, pe care il absolva in anul 1951. In acelasi an, pe data de 10 martie, este calugarit, iar pe 29 iunie este hirotonit diacon. Isi continua studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o absolva in anul 1957. La 1 august 1957 este numit staret la Manastirea Putna, iar pe 6 octombrie este hirotonit preot. In perioada 1974-1978 urmeaza cursurile de limba germana in cadrul Universitatii din Köln. Tot in perioada aceasta este trimis de Patriarhia Romana pentru doua luni la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana cu resedinta in Detroit (SUA) si apoi, timp de opt luni, in 1978, la Ierusalim, la Caminul Patriarhiei. I s-au incredintat apoi alte functii de inalta raspundere: in perioada 1977-1982 este exarh al manastirilor din Mitropolia Moldovei si Sucevei, pentru ca, in ziua de 24 iunie 1982, sa fie hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, inscaunarea avand loc pe data de 3 martie 1991.

Sursa: basilica.ro
 

26 August 2012

Vizualizari: 406

Voteaza:

Inalt Preasfintitul Pimen a implinit 83 ani 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Inalt Preasfintitul Pimen

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE