Infiintarea, la Alba Iulia, a Societatii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Miercuri, 10 decembrie a.c., va avea loc la Hotelul Parc din municipiul Alba Iulia, cu începere de la ora 16.30, evenimentul inaugural pentru Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Iniţial, Societatea a primit numele de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române şi a fost întemeiată în luna mai a anului 1910 de către un grup de distinse doamne din Bucureşti, conduse de principesa Alexandrina Cantacuzino.

Obiectivul principal îl reprezenta apărarea credinței ortodoxe și a bisericii strămoșești. Porţile Societăţii au fost deschise în permanenţă pentru toate femeile ortodoxe din România, indiferent de clasa socială din care făceau parte. Fie ele burgheze sau din pătura de mijloc, soţii sau fiice de negustori şi profesori, femei din clasa muncitoare sau de la ţară, membrele Societății erau legate strâns de dragostea faţă de Dumnezeu şi de semeni.

După 35 de ani de activitate, Societatea a fost desfiinţată în anul 1945 de către regimul comunist. A fost reactivată însă imediat după revoluţia din decembrie ’89, când a apărut dorinţa de a se readuce la viaţă vechea Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Creştine din România. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist şi prin aprobarea Sfântului Sinod, Societatea şi-a redobândit personalitatea juridică în data de 5 martie 1991. Reînfiinţarea a însemnat: „gruparea tuturor femeilor de credinţă ortodoxă din România, indiferent de naţionalitate şi convingeri politice, pentru întărirea activităţii misionare creştin-ortodoxe”. În prezent Societatea activează în şaptesprezece oraşe ale ţării (Bucureşti, Craiova, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Iaşi, Arad, Oradea, Buzău, Botoşani, Braşov, Ploieşti, Reghin, Vaslui, Bacău, Râmnicu Vâlcea și Fălticeni), Alba Iulia fiind cea de-a optsprezecea filială.

Locul femeii în Biserica Ortodoxă este crucial pentru pastorația și misiunea de azi. Înainte de toate, așa cum oricine poate observa, majoritatea celor care vin duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare în bisericile noastre sunt femei. Tot ele sunt cele care, mame sau bunici, au transmis credința mai departe în anii comunismului şi reprezintă un factor de echilibru în confruntarea cu modernitatea. De aceea, acest eveniment misionar este binevenit pentru întărirea credinţei şi a iubirii milostive, într-o societate care are tot mai mult nevoie de cooperare şi comuniune în promovarea valorilor spirituale şi a demnităţii umane.

Pr. Florin Croitoru
Sursa: reintregirea.ro

.

09 Decembrie 2014

Vizualizari: 145

Voteaza:

Infiintarea, la Alba Iulia, a Societatii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE