Institutul Teologic din Halki ar putea fi redeschis in scurt timp

Potrivit publicatiei turcesti Hurriyet, redeschiderea Institutului Teologic din Halki este iminenta. In articolul "Usa se deschide", se considera probabila redeschiderea imediata a acestei institutii de invatamant ortodoxe, inchisa de statul turc in urma cu 41 de ani. Se pare ca autoritatile au in vedere doua variante posibile pentru redeschiderea Institutului.

Prima varinata, presupune integrarea Institutului in cadrul departamentului autonom "Ortodoxia".

Autoritatile vor numi in functia de conducere un "grec din Constantinopol" (altfel spus un Mitropolit din cadrul Patriarhiei Ecumenice), si vor permite elevilor sa poarte reverenda, fapt ce nu este ingaduit nicaieri altundeva in Turcia.

Cea de-a doua varianta, cea mai probabila, prevede schimbarea legii, care va permite infiintarea universitatilor private straine. Desi in Turcia exista zeci de universitati straine, acestea apartin institutiilor turcersti. In cazul in care universitatile straine vor fi autorizate, Institutul Teologic din Halki va fi integrat in cadrul unui departamant al unei astfel de universitati straine iar cursurile vor fi organizate potrivit sistemului educational al tarii respective. Aceasta poate fi Grecia, SUA sau oricare alta tara.

Primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit aceleiasi surse, a solicitat inceperea procedurilor pentru redeschiderea Institutului, intrucat aceasta problema  constituie un obstacol in cadrul relatiile dintre Turcia si Uniunea Europeana.

Sursa: orthodoxie.com

.

29 Ianuarie 2013

Vizualizari: 254

Voteaza:

Institutul Teologic din Halki ar putea fi redeschis in scurt timp 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE