Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se intalnesc la Constantinopol saptamana viitoare

Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se vor reuni la Constantinopol (Istanbul, Turcia) saptamana viitoare, la invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Patriarhii si primatii bisericilor ortodoxe vor avea, in perioada 5-9 martie, mai multe intrevederi, principalul scop al sinaxei fiind pregatirea Sinodului Pan-Ortodox.

„Cele 14 Biserici Autocefale care formeaza impreuna Biserica Ortodoxa cea Una se confrunta de mai bine de un secol cu o serie de probleme, fie in relatiile intre ele, fie in relatiile lor cu restul lumii crestine, cu alte religii, cu lumea din afara, etc. Pentru a raspunde impreuna la aceste provocari Bisericile Ortodoxe s-au gandit si s-au straduit sa incerce sa raspunda in comun, sa gaseasca o strategie comuna, iar pentru a raspunde la aceste lucruri este nevoie de convocarea unui sinod. Trebuie subliniat ca Bisericile Ortodoxe nu au avut de discutat probleme dogmatice, nu s-au confruntat cu erezii in aceasta perioada si de aceea unitatea Bisericii Ortodoxa cea Una practic nu a fost amenintata. Ceea ce trebuie inteles, ceea ce trebuie spus in special credinciosilor sa nu creada ca Bisericile Ortodoxe se cearta intre ele, Bisericile Ortodoxe discuta si trateaza aceste lucruri cu foarte multa sensibilitate pastrand, pe de alta parte, unitatea”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionita de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucuresti

De-a lungul ultimelor decenii au fost organizate mai multe intalniri prospective.

„Pe parcursul sec al XX-lea s-a discutat foarte mult, incepand inca din anii 20 pana prin anii 70, daca acel sinod sa fie un sinod ecumenic, sa fie un pro-sinod, adica un sinod care sa pregateasca un sinod mai mare si in final s-a vorbit apoi mai multe decenii despre un Sinod Panortodox, iar mai apoi s-a propus formula Sfantul si marele sinod al Bisericii Ortodoxe.Trebuie precizat ca aceasta expresie a fost folosita la Sinodul de la 325 de la Niceea, inainte de a se fi fost numit I Sinod Ecumenic, de catre sinodali”, a precizat Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionita.

Durata atat de mare a procesului de pregatire a sinodului panortodox este una normala si necesara, dupa cum a declarat Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionita: „De ce a durat atat de mult acest proces? Intrebarea este mai mult decat pertinenta. As dori sa subliniez ca acest proces apartine procesului sinodal, deci noi suntem acum intr-un proces sinodal. In vechime au existat sinoade ecumenice, sinodul VI ecumenic din 680-681 a durat mai mult de un an, poate pentru ca, in primul rand, nu a fost suficient de pregatit, dar a fost nevoie de acel timp pentru pregatire. A fost nevoie sa fie delegati arhivari, sa cerceteze, sa aduca argumente. Ei bine, pentru acest sinod pe care il pregatesc Bisericile Ortodoxe aceasta etapa se consuma acum, adica toata documentatia necesara se pregateste acum ca Bisericile Ortodoxe, cand se vor intruni, prin delegatii lor, sa fie practic totul pregatit ca sa se ia o decizie finala”.

Sinaxa de la Constantinopol de saptamana viitoare este una dintre cele mai importante intalniri pregatitoare pentru marele sinod panortodox.

„Aceasta structura este cea mai importanta. Parintele Patriarh Daniel merge la aceasta intrunire cu un mandat sinodal; s-a discutat la ultima sesiune a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La aceasta intrunire fiecare se duce cu un mandat sinodal si deciziile pe care le vor lua Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe vor fi decisive. Suntem bucurosi sa constatam ca tema principala a acestei intruniri este exact pregatirea Sinodului Panortodox. Intaistatatorii decid si deleaga unei comisii internationale, interortodoxe si unei conferinte panortodoxe care sa incheie cele opt teme, iar apoi sa se formeze comitete, sau mici comisii de specialisti care sa mai clarifice unele lucruri”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionita.

 

In cadrul intalnirilor si conferintelor desfasurate pana in prezent au fost stabilite, pentru sinodul panortodox, opt teme centrale.

„Aceste 8 teme se refera unele la relatii intre Bisericile Ortodoxe. Spre exemplu problema autonomiei bisericesti. Noi avem 14 biserici autocefale, dar exista un numar de biserici autonome, cum este Biserica Finlandei de exemplu. Este mult mai complicata situatia in Republica Moldova, unde sunt doua biserici autonome - aceasta este una dintre chestiunile care ar clarifica relatiile dintre diferitele Biserici. Ar mai fi o problema cu privire la post, nu se schimba normele, ci este vorba de interpretarea pe cat se poate comuna a traditiei noastre dogmatice si canonice la situatia de astazi. In sfarsit, as dori sa subliniez, o serie de teme se refera la raportul Bisericilor Ortodoxe cu celelalte Biserici, inclusiv cu miscarea ecumenica”, a mai adaugat Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionita.

 

Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe care se vor reuni la Constantinopol saptamana viitoare va culmina cu slujba din Duminica Ortodoxiei. Pe 9 martie, acestia vor oficia Sfanta Liturghie in Catedrala patriarhala din cartierul Fanar din Istanbul (vechiul Constantinopol).

Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane

Biserica Ortodoxa Romana va fi reprezentata de Intaistatatorul ei, si anume Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care va fi insotit de Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul ortodox roman al Europei Occidentale si Meridionale, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, Pr. Consilier Patriarhal Michael Tita si Diac. Mihai Musat de la sectorul Relatii Bisericesti, Interreligioase si Comunitati Bisericesti Externe al Patriarhiei Romane.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

27 Februarie 2014

Vizualizari: 241

Voteaza:

Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se intalnesc la Constantinopol saptamana viitoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE