Intalnirea Cardinalului Etchegaray cu Patriarhul Alexei


Intalnirea Cardinalului Etchegaray cu Patriarhul Alexei

Dupa o intalnire din 7 august 2007 cu Patriarhul ortodox rus Alexei al II-lea, Cardinalul Roger Etchegaray a declarat ca perspectivele pentru o intalnire intre prelatul ortodox si Papa Benedict al XVI-lea se imbunatatesc constant. Cardinalul a avertizat ca nu exista planuri in curs pentru o astfel de intalnire, dar a afirmat ca s-au facut pasi importanti pentru intarirea legaturilor dintre Roma si Moscova, in particular prin eforturi de cooperare pentru a afirma rolul crestinismului in societatea europeana. Cardinalul a declarat ca intalnirea dintre Papa si Patriarh ar putea fi rodul acestor colaborari, si a mai aratat ca Papa Benedict al XVI-lea a cultivat o prietenie personala cu Patriarhul Alexei, chiar si de la distanta.

In timpul intalnirii sale cu Patriarhul rus, Cardinalul i-a inmanat acestuia o scrisoare personala din partea Pontifului Roman, pe care Alexei al II-lea a citit-o; liderul ortodox rus si-a exprimat multumirile pentru gandurile Papei si a promis un raspuns complet. Cardinalul Etchegaray s-a oprit in Moscova sa se intalneasca cu Patriarhul Alexei in drum spre Siberia, unde va participa la ceremoniile care marcheaza a 10-a aniversare a catedralei catolice din Novosibirsk.

Cardinalul francez a indeplinit frecvent insarcinari diplomatice delicate pentru Sfantul Scaun de la retragerea sa din functia de presedinte al Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace. Apropiindu-se de a 85-a sa zi de nastere, el continua sa fie un important delegat papal.

La randul sau, Patriarhul Alexei al II-lea a cerut Vaticanului sa puna capat imediat prozelitismului sau in randul credinciosilor ortodocsi din Rusia si alte state. "Cred ca este important ca activitatea Bisericii Catolice in aceste tari sa nu se transforme in prozelitism", a spus Patriarhul la intalnirea cu Cardinalul Roger Etchegaray, vice-decan al Colegiului Cardinalilor. "Relatiile complexe dintre ortodocsii si greco-catolicii din Ucraina sunt complicate in plus de expansiunea uniatilor in regiuni ortodoxe ale acelei tari, regiuni in care din punct de vedere istoric uniatii nu au existat deloc", a spus Alexei al II-lea.

Sursa: Catholica.ro

.

09 August 2007

Vizualizari: 1065

Voteaza:

Intalnirea Cardinalului Etchegaray cu Patriarhul Alexei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE