Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 21 noiembrie Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Sarbatoarea, numita si Aducerea Maicii Domnului la Templu, este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe.

In conformitate cu traditia, Fecioara Maria a fost dusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul Evreiesc din Ierusalim pe cand era copila, la varsta de 3 ani, unde a trait si slujit ca fecioara in Templu pana la logodna ei cu Sfantul Iosif. Maria a fost primita solemn de comunitatea templului, condusa de preotul Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul. A fost condusa in acel loc sfant ca sa devina ea insasi „Sfanta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserica vie si templu al pruncului dumnezeiesc care se va naste din ea. Aceasta sarbatoare a luat nastere in secolul VI. Astfel, la 20 noiembrie 543, imparatul Iustinian a zidit la Ierusalim, langa ruinele templului, o biserica inchinata Sfintei Fecioare Maria, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numita Biserica „Sfanta Maria cea Noua”. Conform obiceiului, a doua zi dupa sfintire, adica la 21 noiembrie, a inceput sa fie serbat hramul (patronul) bisericii, adica insasi Sfanta Fecioara Maria, serbarea fiind consacrata aducerii ei la templu.

Sarbatoarea s-a extins apoi in tot Orientul crestin si in Occident fiind marcata cu cruce rosie in calendar.

Pentru ca bucuria sarbatorii sa nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Tot de pe 21 noiembrie sunt introduse in slujba Utreniei Catavasiile Nasterii Domnului care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Pe aceeaşi temă

19 Noiembrie 2013

Vizualizari: 482

Voteaza:

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE