Intronizarea celui de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

 

Duminica, 30 septembrie 2007, in Catedrala patriarhala din Bucuresti, va avea loc ceremonia de intronizare a Prea Fericitului Parinte Daniel ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

 

"Este un eveniment de foarte mare importanta pentru istoria Bisericii Ortodoxe Romane, pentru spiritualitatea romaneasca si pentru misiunea Bisericii in contemporaneitate. Datorita importantei deosebite pe care o are un astfel de eveniment in viata unei Biserici Ortodoxe autocefale, si ceremonia are un caracter cu totul special si festiv, cu dimensiuni spirituale deosebite, pentru ca intronizarea este un act sacramental, liturgic si canonic. Acesta este actul care consfinteste luarea functiei celei mai inalte in cadrul unei Biserici Ortodoxe autocefale nationale", a subliniat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, presedintele Comisiei sinodale pentru organizarea festivitatilor de intronizare. La conferinta de presa au fost prezenti si Prea Sfintitii Vincentiu Ploiesteanul si Ciprian Campineanul, Episcopi vicari patriarhali. 

La eveniment vor participa membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Excelenta Sa, domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, domnul Nicolae Vacaroiu, Presedintele Senatului Romaniei, domnul Bogdan Olteanu, Presedintele Camerei Deputatilor, domnul Calin Popescu Tariceanu, Prim - Ministrul Guvernului Romaniei, alte autoritati centrale si locale, Majestatea Sa, Regele Mihai si familia regala, reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe surori,  ai Bisericilor Ortodoxe Orientale, ai Bisericii  Romano - Catolice, ai Bisericilor protestante, ai Consiliului Mondial al Bisericilor si Conferintei Bisericilor Europene, ai cultelor din Romania, delegati ai comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, membri ai corpului diplomatic  acreditat la Bucuresti, alte personalitati ale vietii publice romanesti.

 

In ceea ce priveste programul ceremoniei de duminica, IPS Arhiepiscop Nifon a precizat:

 

"Duminica dimineata, incepand de la ora 8,15,  va fi oficiata Sfanta Liturghie de catre Inalt Prea Sfintitii Mitropoliti ai Sinodului BOR pana la ora 10,30.  Incepand de la ora 9,15 vom primi toti oaspetii care vor veni la festivitati. Va urma ceremonia propriu-zisa a intronizarii care inseamna, de fapt, un TE-DEUM cu randuiala speciala, asa cum a fost ea stabilita de catre Biserica, in mare parte, pentru toti Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe din lume, dar in mod special pentru Patriarhii Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu primul Patriarh Miron Cristea. Intronizarea propriu-zisa va consta din citirea Gramatei sinodale care este un act in legatura cu aceasta festivitate de intronizare si care este semnata de catre toti membrii Sfantului Sinod.  Apoi, dupa randuiala, fiecare dintre mitropoliti are un rol bine determinat pentru inmanarea insemnelor patriarhale. E vorba de mantia patriarhala si de  insemnele propriu-zise pectorale, respectiv engolpionul cu Maica Domnului, engolpionul cu Mantuitorul Hristos si Crucea. Orice Intaistatator de Biserica poarta aceste trei obiecte sfinte pe piept. Apoi,  Mitropolitul Ardealului, primul in ordinea dipticelor dupa Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va inmana carja patriarhala care este  semn al autoritatii, potrivit randuielilor noastre canonice. Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel va rosti in biserica, in fata Sfantului Altar, un cuvant catre cei prezenti, catre cler si credinciosii din tara si de peste hotare."

In continuare, la Palatul Patriarhiei, invitatii vor semna Actul din Condica de Aur a Patriarhiei Romane ( intre orele 11.30-12.00) si vor participa la sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare din tara si strainatate (Aula Palatului Patriarhiei, intre orele 12.00-13.30). In cursul dupa amiezii, la Palatul Cotroceni (ora 16.30) va avea loc ceremonia de Conferire a Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Excelenta Sa, domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei.

 

 La ora 19,30 va avea loc  o sedinta a Sfantului Sinod  impreuna cu ierarhii Bisericilor Ortodoxe de peste hotare pentru a binecuvanta si consacra ziua intronizarii, 30 septembrie 2007.

 

Chiar daca  doar un numar restrans de credinciosi vor putea intra ca invitati duminica in Catedrala patriarhala, Patriarhia Romana face un  apel  la credinciosii romani  sa vina in piata Catedralei patriarhale unde vor fi amplasate doua ecrane mari si statii de amplificare pentru a putea fi urmarite momentele liturgice. "Credinciosii pot veni dinspre Piata Unirii, incepand cu ora 8,00, si sunt foarte bineveniti. Poate ca acum, mai mult ca oricand, se remarca necesitatea zidirii unei catedrale patriarhale pentru ceremoniile speciale si nu numai, pentru nevoile liturgice si spirituale ale centrului patriarhal, ale centrului ortodox al neamului romanesc. Ne exprimam speranta ca acest ideal sfant si frumos sa fie indeplinit  in viitorul apropiat", a subliniat IPS Nifon, presedintele Comisiei sinodale de organizare a festivitatilor de intronizare.

 

Dorina Zdroba

 

.

27 Septembrie 2007

Vizualizari: 807

Voteaza:

Intronizarea celui de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE