Intrunirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos

In perioada 12-13 iulie 2013, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a prezidat la Centrul Eparhial, intrunirea Permanentei Consiliului Eparhial si a parintilor protoierei, precum si sedinta Consiliului Eparhial de analiza retrospectiva pentru semestrul I al anului 2013.

Evenimentele au debutat in ziua de cinstire a sfintei icoanei a Maicii Domnului "Prodromita“ de la Muntele Athos cu participarea membrilor Permanentei Consiliului eparhial si a parintilor protoierei la Sfanta Liturghie oficiata in Catredala Arhiepiscopala din Galati, in prezenta Chiriarhului Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian.La finalul Sfintei Liturghii, a fost savarsit Acatistul Maicii Domnului "Prodromita“, in fata icoanei - replica fidela aflata in patrimoniul sacru al Eparhiei Dunarii de Jos.

Adresandu-se preotilor si credinciosilor prezenti, Inaltpreasfintia Sa a aratat ca "cinstirea icoanei Maicii Domnului facatoare de minuni Prodromita de la Sfantul Munte Athos in toata Biserica noastra este evidentiata si in Arhiepiscopia Dunarii de Jos. In anul 1863, Sfanta Icoana, inainte de a pleca pe Dunare spre Muntele Athos a fost primita cu mare evlavie in orasul Galati, toata noaptea fiind savarsita priveghere la biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena” din municipiu, unde s-a petrecut si o minune: un zugrav necredincios a cautat sa opreasca poporul de la cinstirea icoanei, icoana s-a intunecat iar zugravul s-a transfigurat. Din denigrator a devenit cel mai mare marturisitor.

De asemenea, de la 1898, datorita elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeana a Dunarii de la Sulina, beneficiem de o copie fidela a icoanei Prodromita, zugravita in Sfantul Munte Athos pentru Episcopia de Galati, asa cum se numea atunci”.

In data de 13 iulie, sedinta Consiliului eparhial a inceput prin vizita onorantilor membri la santierul vechiului Palat episcopal din Galati unde Arhiepiscopia Dunarii de Jos a demarat ample lucrari de constructie in cadrul proiectului intitulat "CONSOLIDAREA, REABILITAREA SI MODERNIZAREA PALATULUI EPISCOPAL - "MUZEUL ISTORIEI, CULTURII SI SPIRITUALITĂŢII CRESTINE DE LA DUNĂREA DE JOS“.

Necesitatea lucrarilor de consolidare, restaurare si modernizare, deriva din gradul avansat de deteriorare a edificiului construit in perioada 1897-1900 si clasificat ca monument istoric.

Consolidarea, reabilitarea si amenajarea cladirii Palatului Episcopal va permite ca activitatea desfasurata in prezent - aceea de muzeu - sa continue prin Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos.

De asemenea, a fost vizitat Depozitul de icoane, carte veche si obiecte de patrimoniu amenajat in interiorul Centrului Eparhial.

***

Lucrarile propriu-zise, atat ale Permanentei cat si ale Consiliului Eparhial au avut loc in sala "Episcop Chesarie Paunescu“ din incinta Centrului eparhial.

In cadul dezbaterilor au fost analizate si evaluate rezultatele finale cu privire la recensamantul populatiei din anul 2011 si a situatiei confesionale din Romania, cu referire concreta la teritoriul canonic al Eparhiei Dunarii de Jos. In acest context a fost prezentat documentul - program pastoral-social elaborat de Cancelaria Sfantului Sinod, intitulat: "Metode si mijloace de intarire a pastoratiei la nivel local (eparhial), regional (mitropolitan) si national“.

Un loc important in cadrul dezbaterilor l-a constituit problema familiei crestine, mult atacata in ultima perioada, insistandu-se asupra necesitatii continuarii si intensificarii programelor eparhiale si parohiale in vederea constientizarii si apararii institutiei familiei naturale si traditionale.

Sub aspect educational au fost analizate rezultatele, la nivel eparhial, a programelor catehetice nationale: "Hristos impartasit copiilor“, "Alege Scoala!“ sau "Bucuria de a fi crestin“ si s-au creionat principalele directii pentru pregatirea, demararea si dinamizarea catehezei pentru adulti la parohii prin programul "Calea mantuirii“. Totodata a fost reafirmata importanta religiei in scoli si necesitatea pregatirii unor cadre didactico-catehetice competente.

Sub aspect economic a fost analizata situatia preotilor si a parohiilor aflate in zone de risc social si s-a hotarat amplificarea solidaritatii interparohiale prin continuarea programului de infratire al parohiilor.

De asemenea, s-a constatat ca din fondurile filantropice eparhiale au fost sustinuti financiar un numar de 19 preoti cu 4 sau mai multi copii sau preoti care slujesc in parohii cu risc social, suma totala ridicandu-se, la finalul semestrului I al anului 2013 la 34.200 lei.

Din punct de vedere social - filantropic s-a remarcat cresterea numarului de asistati in centrele sociale din Eparhia Dunarii de Jos si s-a apreciat ravna slujitorilor bisericesti pentru ajutorarea persoanelor defavorizate prin realizarea de colecte materiale si financiare, suma filantropica pentru semestrul I al anului 2013 ridicandu-se la 2.360.282 lei, distribuita unui numar de 44.050 beneficiari.

In cadrul dezbaterilor au fost semnalate diverse aspecte punctuale de ordin liturgic, pastoral, misionar, educational si filantropic ce au caracterizat activitatea parohiilor si a manastirilor Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, in contextul anului 2013, an dedicat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Sfintilor Imparati Constantin si Elena, insistandu-se asupra necesitatii continuarii la parohii a colectei pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului.

De asemenea, responsabilii sectoarelor din Administratia Eparhiala, au prezentat sinteza activitatii spiritual liturgice, pastoral-misionare, cultural-educationale si social-filantropice, din primul semestru al anului 2013, alcatuita pe baza Darilor de seama primite de la protoierii.

Pe ordinea de zi s-au aflat si alte probleme, precum reinventarierea si conservarea obiectelor de patrimoniu, masuri privind protejarea patrimoniului mobil si imobil existent, precum si grija fata de lacasurile de cult, casele parohiale si cimitirele cimitirele ortodoxe, totodata propunandu-se alcatuirea unei fise parohiale.

Sursa: edj.ro

.

15 Iulie 2013

Vizualizari: 174

Voteaza:

Intrunirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE