Astazi, 4 martie 2014 se implinesc 52 de ani de la instalarea in scaunul Chiriarhal al Mitropoliei Banatului a Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae Corneanu. Cu acest prilej, Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, impreuna cu membrii Permanentei Consiliului Eparhial, preotii si diaconii slujitori ai catedralei mitropolitane, precum si colaboratorii de la Centrul eparhial, adreseaza Intaistatatorului Mitropoliei Banatului alese urari de sanatate si roaga pe Bunul Dumnezeu sa-i daruiasca ani multi si binecuvantati. Intru multi si fericiti ani, Inaltpreasfintite Parinte Mitropolit Nicolae!
O viata inchinata slujirii lui Dumnezeu si a credinciosilor banateni
Inaltpreasfintitul Parinte Nicolae s-a nascut la 21 noiembrie 1923 la Caransebes intr-o familie preoteasca (unchiul sau a fost secretarul episcopului Miron Cristea iar tatal preot la Biserica „Sfantul Ioan” din Caransebes), isi va petrece copilaria alaturi de mama sa care ii insufla dragostea fata de cele sfinte, tatal sau murind de tanar.
Intre anii 1934-1942 urmeaza scoala elementara si liceul in Caransebes. Pleaca apoi la Bucuresti unde va urma cursurile Facultatii de Teologie, intre anii 1942-1946.
Dupa absolvirea facultatii se inscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 isi va sustine teza cu titlul: ‘Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului’ sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.
Revenind pe plaiurile natale, va fi numit profesor suplinitor la Academia teologica din Caransebes (1 aprilie 1947 – 1 septembrie 1948). Dupa desfiintarea istoricei episcopii de aici va merge la Timisoara unde va fi numit in anul 1949 secretar, apoi referent principal la Centrul eparhial. Intre anii 1952-1956 ocupa functia de consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei si Caransebesului.
Din anul 1956 reia activitatea in invatamantul teologic ca profesor la Seminarul din Caransebes, unde preda greaca si franceza, pana la 1 martie 1959 cand devine conferentiar universitar la catedra de Indrumari misionare a Institutului teologic din Sibiu predand Teologia simbolica si Limba greaca.
In anul 1960 va fi hirotonit preot de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie Colegiul Electoral Bisericesc il alege episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului.
Se calugareste la manastirea Cernica din apropierea Bucurestilor la 12 ianuarie 1961, pastrand numele de Nicolae. Este hirotonit arhiereu in biserica ‘Sfantul Spiridon Nou’ din Bucuresti la data de 15 ianuarie 1961, de catre patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc la 22 ianuarie acelasi an in catedrala episcopala din Arad.
La 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane, il alege in scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si Mitropolit al Banatului. Instalarea s-a facut Duminica 4 martie 1962 in catedrala mitropolitana din Timisoara de catre patriarhul Justinian Marina si alti membri ai Sfantului Sinod in prezenta multor preoti si credinciosi din Banat.
Sursa: mitropolia-banatului.ro.
-
IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, despre Revolutia din 1989
Publicat in : Interviuri -
IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului
Publicat in : Organizare B.O.R.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.