IPS Nicolae al Banatului implineste 88 de ani

La 21 noiembrie a.c., Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae al Banatului implineste venerabila varsta de 88 de ani.

Ierarh cu adevarat carturar, cu o opera bogata si nu de putine ori inedita, Inaltpreasfintia Sa este o personalitate bisericeasca de prima marime, care a marcat istoria Bisericii Ortodoxe Romane si pe cea a Bisericii locale, din ultimii aproape 50 de ani, care au trecut de la instalarea sa in scaunul vladicesc de la Timisoara.

S-a nascut la 21 noiembrie 1923, la Caransebes, intr-o familie preoteasca.

Intre anii 1934-1942 urmeaza scoala elementara si liceul in localitatea natala. Pleaca apoi la Bucuresti, unde va urma cursurile Facultatii de Teologie, intre anii 1942-1946. In anul 1943 este hirotonit diacon celibatar, de catre episcopul Veniamin Nistor al Caransebesului, in biserica parohiei Obreja, judetul Caras-Severin. In 1946 este declarat licentiat in Teologie. Dupa absolvirea facultatii, se inscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 isi va sustine teza cu titlul: “Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.

Revenind pe plaiurile natale, va fi numit profesor suplinitor la Academia teologica din Caransebes (1 aprilie 1947 – 1 septembrie 1948). Dupa desfiintarea istoricei episcopii de aici, va merge la Timisoara, unde va fi numit in anul 1949, secretar, apoi referent principal la Centrul eparhial, iar intre anii 1952-1956 ocupa functia de consilier cultural. Din anul 1956 isi reia activitatea in invatamantul teologic, ca profesor la Seminarul din Caransebes, unde preda greaca si franceza, pana la 1 martie 1959, cand devine conferentiar universitar la catedra de Indrumari misionare a Institutului teologic din Sibiu, predand Teologia simbolica si Limba greaca.

In anul 1960 va fi hirotonit preot de catre patriarhul Teoctist Arapasu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelasi an, Colegiul Electoral Bisericesc il alege in functia de episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului.

Se calugareste la manastirea Cernica din apropierea Bucurestilor, la 12 ianuarie 1961, pastrand numele de Nicolae. Este hirotonit arhiereu in biserica “Sfantul Spiridon Nou” din Bucuresti, la data de 15 ianuarie 1961, de catre patriarhul Justinian Marina, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc la 22 ianuarie, acelasi an, in catedrala episcopala veche din Arad.

La 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane, il alege in scaunul vacant de arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului, iar instalarea s-a facut Duminica 4 martie 1962, in catedrala mitropolitana din Timisoara, de catre patriarhul Justinian Marina si alti membri ai Sfantului Sinod.

Cu acest fericit prilej, colaboratorii de la Centrul eparhial, protopopii, clericii si monahii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei, ureaza Inaltpreasfintitului Mitropolit Nicolae al Banatului, un sincer „La multi ani!”, insotit de rugaciunea calda catre Bunul Dumnezeu, de a-l pazi „intreg, cinstit, in pace, indelungat in zile”, spre binele Bisericii si eparhiei noastre.

Sursa: mitropolia-banatului.ro
 

.

21 Noiembrie 2011

Vizualizari: 164

Voteaza:

IPS Nicolae al Banatului implineste 88 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE