IPS Parinte Andrei, la hramul bisericii "SF. Nicolae" din Nasaud

Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei va fi prezent duminica, 25 noiembrie 2012, in mijlocul credinciosilor din Nasaud. Prezenta ierarhului nostru in tinutul nasaudean este prilejuita de praznuirea hramului bisericii parohiale din centrul Nasaudului.

Potrivit randuielii unui astfel de eveniment, Inaltpreasfintia Sa va fi intampinat duminica dimineata in jurul orei 9:30 de parintele Ioan Dambu, protopopul Nasaudului, alaturi de preotii slujitori Florin Rusu si Lucian Greabu, de ceilalti preoti din oras si de credinciosii nasaudeni. Apoi, de la ora 10 soborul preotilor prezenti, condus de Inalpreasfintitul Andrei vor savarsi Sfanta Liturghie.

Desi hramul bisericii este "Sfantul Ierarh Nicolae", sarbatorit in Biserica Ortodoxa in data de 6 decembrie, s-a incetatenit obiceiul ca sarbatoarea hramului sa fie praznuita intr-una din duminicile apropiate ca data de sarbatoarea Sfantului Nicolae, dar premergatoare acestei zile.

Importanta hramului acestei biserici nasaudene este data si de faptul ca este cel de-al saptesprezecelea an consecutiv in care la sarbatoare este prezent unul dintre ierarhii nostri, de fiecare data aceasta zi dovedindu-se a fi un moment de bucurie duhovniceasca al tuturor nasaudenilor.

Si in acest an sunt invitati si asteptati sa participe la sarbatoare preotii din orasul Nasaud si din cartierele apartinatoare impreuna cu toti credinciosii nasaudeni si cu cei din comunitatile invecinate.

Constructia bisericii cu hramul ,,Sfantul Ierarh Nicolae”, recunoscuta de credinciosii nasaudeni ca si ,,Biserica din centru” a fost finalizata in anul 1893, de atunci si pana in prezent edificiul slujind ca biserica parohiala. Din trecutul bisericii iese in evidenta evenimentul sarbatorit la 100 de ani de la prima sfintire a bisericii. Astfel in luna mai a anului 1993, dupa lucrari ample de reparatii, a avut loc resfintirea bisericii, la evenimentul de atunci participand vrednicul de pomenire Bartolomeu, Arhiepiscopul Clujui din vremea aceea impreuna cu ,,adormitul intru fericire” Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de soborul preotilor slujitori si de aproximativ 50000 de credinciosi din Tara Nasaudului. Acest moment a ramas peste ani in memoria tuturor, ca unul dintre cele mai frumoase evenimente bisericesti de pe valea Somesului.

Din istoricul recent al bisericii retinem slujba de resfintire a altarului savarsita in 2011 de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei in urma unor lucrari de reparatii efectuate.

In prezent prin purtarea de grija a preotilor slujitori biserica este supusa unor lucrari de reparatii exterioare pana in acest moment finalizandu-se reparatia acoperisului.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

23 Noiembrie 2012

Vizualizari: 440

Voteaza:

IPS Parinte Andrei, la hramul bisericii "SF. Nicolae" din Nasaud 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Inaltpreasfintitul Andrei

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE