IPS Teodosie isi serbeaza onomastica

 

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, isi serbeaza astazi, onomastica. IPS Teodosie s-a nascut in localitatea Gheorghiteni, din judetul Suceava, la data de 12 decembrie 1955. In februarie 2001 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului, fiind instalat in luna aprilie.

 

In anul 1999 a primit titlul de Doctor in Teologie, iar din anul 2002 este Profesor Universitar si Decan al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Ovidius Constanta.

 

Teodosie cel Mare - incepatorul vietii de obste

Teodosie cel Mare incepatorul vietii de obste si Dascalul pustiei (+529) s-a nascut in satul Mogarion, din tinutul Capadochiei, si se tragea din parintii dreptcredinciosi Proeresie si Evloghia.

A fost crescut de parintii sai cu bune obiceiuri si cu invatatura de carte. De foarte tanar a primit treapta de citet al bisericii si era iscusit cititor al sfintelor carti, catre popor, ca nimeni altul. Si auzind in inima lui chemarea Domnului, sa iasa din tara lui si sa urmeze pe Domnul, a imbracat haina si viata calugareasca si a plecat la Ierusalim. In drum s-a oprit in Antiohia, unde a dorit sa vada pe Sfantul Simeon Stalpnicul, care l-a primit sus pe stalpul sau, strigandu-l pe nume, fara a-l cunoaste, si i-a binecuvantat calea, proorocindu-i multe din cele ce aveau sa i se intample. Ajuns la Ierusalim, dupa ce s-a inchinat la Sfintele Locuri, se intreba mereu ce fel de viata calugareasca se cuvenea sa-si aleaga; cea singuratica, a sihastrilor, sau viata cu mai multi calugari, stand sub indrumarea unui conducator intelept si luminat, adica viata de obste? Si, hotarandu-se pentru viata de obste, a intrat sub ascultarea unui staret, Longhin, cu bun nume si iscusit pe calea mantuirii. La porunca staretului sau, Sfantul Teodosie a condus o vreme o biserica, pe drumul spre Betleem. Simtind insa ca laudele incep sa-i schimbe inima, s-a retras intr-o pestera din munte, unde, la inceput, a primit ucenici mai putini, apoi pe toti cei ce veneau la el. Cu toti acesti ucenici, Sfantul Teodosie a zidit o mare manastire aproape de Betleem, unde, pentru prima data in Palestina, a randuit toate, dupa legile vietii de obste, de unde si faima lui de "intemeietor al vietii de obste". Manastirea lui era ca o adevarata cetate, cu patru biserici, trei bolnite si locuinte deosebite pentru calugari si oaspeti de toate neamurile cate erau acolo, viata desfasurandu-se in cea mai desavarsita tacere si evlavie. Era o viata de infranare, de slujire a oamenilor si de rugaciune de zi si de noapte. Cu toata varsta inaintata, pana la sfarsitul sau, Sfantul Teodosie nu a schimbat nimic din asprimea vietii sale petrecuta in post, in priveghere si in rugaciune. Timp de 30 de ani din viata sa, nici paine n-a mancat, hranindu-se cu legume si ierburi salbatice. Era scump prieten duhovnicesc cu Sfantul Sava cel Sfintit si l-a invrednicit Hristos si cu darul facerii de minuni. N-a iubit bunurile pamantesti, ci, totdeauna, ajuta din ele pe saraci. Si asa s-a mutat catre Domnul, avand 105 ani, in anul 529, la 11 ianuarie.

.

10 Ianuarie 2008

Vizualizari: 626

Voteaza:

IPS Teodosie isi serbeaza onomastica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE