IPS Teofan a tarnosit paraclisul Schitului Taciunele

Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, a sfintit ieri Paraclisul cu hramurile „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul“ si „Sfintii Mina, Victor si Vichentie“ al Schitului Taciunele, ce apartine de Manastirea Secu din judetul Neamt. La eveniment au participat peste 150 de credinciosi, care au urcat, inca de la primele ore ale diminetii, muntele pe jos, pana la Schitul Taciunele.

Programul liturgic dedicat acestui eveniment religios a inceput cu slujba de sfintire savarsita de Inalt Preasfintitul Teofan. Credinciosii au trecut prin sfantul altar si s-au inchinat la sfanta masa, apoi au participat la Slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Din soborul de preoti si diaconi a facut parte si pr.

Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Targu Neamt. La finalul slujbei, ieromonahul Ioanichie Amariei, egumenul Schitului Taciunele, a primit rangul de protosinghel.

Arhim. Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, a multumit Inalt Preasfintitului Teofan pentru prezenta si credinciosilor care s-au ostenit sa urce drumul anevoios pana la Schitul Taciunele. „Este o mare bucurie pentru noi faptul ca in aceasta zi mare, in care sarbatorim Sfanta Treime, Bunul Dumnezeu a randuit sa fim in acest varf de deal. Iata ca dumneavoastra, prin prezenta la aceasta slujba, ati impodobit acest paraclis, infruntand drumul greu si vremea nefavorabila“, a marturisit arhim. Vichentie Amariei.

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatia praznicului Preasfintei Treimi si despre importanta existentei unei asezari monahale, precum cea de la Taciunele. „Acest schit este spatiu de rugaciune pentru cei mai ravnitori dintre monahi. Vietuitorii din manastiri incearca sa se retraga si mai mult din tumultul vietii. Cu totii, urcand aici, am simtit greutatea parcurgerii unei distante lungi, dar si bucuria detasarii de viata cotidiana. Pentru omul zilelor noastre este necesar sa se retraga cat mai des cu putinta pentru a fi singur si pentru a se ruga lui Dumnezeu. Noi, cei din lume, sa ne indreptam adesea cu sfiala, cu buna cuviinta, cu delicatetea care se cuvine, spre asezarile monahale. Astfel, sa umplem sufletul nostru cu bogatie de binecuvantare. Dumnezeu sa daruiasca vietuitorilor acestui schit putere de a se ruga pentru ei si pentru lume“, a subliniat IPS Teofan. Credinciosii prezenti au participat, alaturi de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la o agapa frateasca.

Schitul Taciunele a fost amenajat in perioada 1998-2000, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Asezarea monahala foloseste ca loc de rugaciune pentru parintii si fratii care se ostenesc, mai ales in timpul verii, la aceasta proprietate a Manastirii Secu. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

14 Iunie 2011

Vizualizari: 430

Voteaza:

IPS Teofan a tarnosit paraclisul Schitului Taciunele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE