IPS Teofan a vizitat ortodocsii din Tanzania

In perioada 13-21 ianuarie 2010, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a vizitat, la invitatia Inalt Preasfintitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis si Seychelles, mai multe biserici si asezaminte sociale si medicale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Tanzania. Biserica Ortodoxa din aceasta tara din estul Africii este parte componenta a Patriarhiei Alexandriei si a Toata Africa. In cadrul acestei vizite, IPS Teofan a slujit sfanta si dumnezeiasca Liturghie, hirotonind, la solicitarea IPS Dimitrie, chiriarhul locului, un preot si un diacon. De asemenea, Inalt Preasfintia Sa a participat la slujba de Botez a unui numar de aproximativ 1.200 de persoane care au imbratisat credinta ortodoxa, respectiv la savarsirea Tainei Cununiei pentru 60 de noi familii.

Pentru o perioada de 2 luni, protos. Nicodim Petre, secretar al Cabinetului mitropolitan, impreuna cu 2 monahii au ramas, la solicitarea si cu binecuvantarea IPS Dimitrie, in Tanzania, urmand a se implica in diverse activitati misionare si filantropice, cum ar fi catehizarea a aproximativ 3.800 de persoane, care urmeaza a primi Taina Botezului, sau acordarea de ajutor alimentar pentru aproximativ 250 de copii, de cinci ori pe saptamana. Parintele Nicodim Petre a mai fost solicitat de catre IPS Dimitrie sa sustina si cateva cursuri de teologie ortodoxa pentru un numar de 15 preoti ortodocsi africani si pentru 5 tineri care se pregatesc pentru a primi Taina Hirotoniei.

Tanzania este o tara africana extrem de saraca, de aproximativ 40 milioane de locuitori, cu capitala politica la Dodoma (orasul Dar es Salaam fiind, insa, principalul centru economic), in care traiesc si mai multe zeci de mii de crestini ortodocsi. In aceasta tara, unul din 5 copii moare de SIDA, iar alte boli, precum malaria, fac numeroase victime, incat speranta de viata se situeaza, undeva, in jurul varstei de 45 de ani. Accesul la educatie este extrem de redus, intrucat guvernul sustine salariul unui profesor, dar nu poate sustine constructia de scoli, acest lucru depinzand de puterea financiara a fiecarei comunitati in parte. Intr-o tara cu atat de multe nevoi materiale si spirituale, exista o misiune ortodoxa sustinuta in special de generozitatea unor organizatii si credinciosi din Grecia. Aceasta misiune urmareste atat propovaduirea Evangheliei, cat si oferirea de ajutoare materiale, in special asistenta medicala, IPS Dimitrie declarand, pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din Tanzania, ca, „la a doua Sa venire, Mantuitorul Iisus Hristos s-ar putea sa nu ne intrebe de cate ori ne-am rugat sau ne-am pocait, dar cu siguranta El ne va intreba daca am oferit apa celor insetati, hrana celor flamanzi, medicamente celor bolnavi sau un adapost celor orfani“.

Sursa:mmb.ro

.

27 Ianuarie 2010

Vizualizari: 484

Voteaza:

IPS Teofan a vizitat ortodocsii din Tanzania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE