Vom aminti acum si despre un alt dar Sfant al lui Dumnezeu dat oamenilor, dar ce se afla intr-o oaza de liniste si binecuvantare din Sud-vestul Dobrogei, la Manastirea Dervent. Pelerinul care viziteaza manastirea, dupa ce s-a inchinat icoanei Maicii Domnului din biserica si a sarutat Sfintele Cruci, este indrumat sa mearga si la izvor. Odata ajuns in manastire, va observa, cu siguranta, o alee ce porneste din curte si se indreapta spre rasarit, delimitata de o parte si de alta de cate un rand de nuci batrani.
Insa, spre bucuria „calatorului care a parcurs pe Calea vietii“, parasirea aceasta nu este vesnica, caci in fata ochilor sai apare o constructie mica din piatra, acoperita cu olana, in stilul vechi al arhitecturii dobrogene. De departe se vede a fi o mica biserica implantata mai bine de jumatate in coasta unui deal. Dar de ce se gaseste acest paraclis aici, in mijlocul viilor si araturilor, departe de curtea manastirii, se va fi intreband calatorul nostru?
Apropiindu-se de paraclis, va observa ca acesta mai are si doua aripi laterale de zidarie din piatra, in care se gaseste incastrata cate o firida pentru lumanari si avand cate o banca de piatra ce te imbie la odihna. Capatul liber al paraclisului, cel dinspre Dunare, este prevazut cu o fereastra rotunjita in partea superioara, sectionata de o cruce mozaicata, astfel incat apare formata din patru ferestre mai mici. Accesul in interior se realizeaza prin doua deschideri laterale, arcuite. Inauntru, ochii drumetului descopera cu uimire destinatia enigmaticei cladiri; ea adaposteste Izvorul Tamaduirii.
Povestea izvorului
Fresca de pe peretele interior al zidului din fata al paraclisului prezinta icoana hramului celui mai cunoscut intre credinciosi al manastirii, adica pe cea a Izvorului Tamaduirii.
Acest praznic, inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii aminteste de o minune. Cu putin timp inainte de a ajunge imparat,
„Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in padure si, luand cu mainile apa tulbure, potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati“.
In fiecare an, dumnezeiescul praznic din vinerea Saptamanii Luminate, sarbatorit ca atare inca de la sfarsitul anilor '20, aduna mii de credinciosi. Dupa slujba privegherii de noapte, in jurul orei 1.00, aici, pe un platou amenajat in fata izvorului, se incepe slujba sfantului Maslu, cu un sobor de preoti.
Pe peretele opus, aflam din pisania redactata deasupra Izvorului cine a executat si prin osteneala cui s-a ridicat aceasta mica bijuterie a arhitecturii dobrogene:
P I S A N I E
„Cu vrerea Tatalui, Cu bunavointa Fiului si cu impreuna lucrarea Duhului Sfant, in timpul pastoririi I.P.S. Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, staret al manastirii Dervent fiind P.C. Protosinghel Andrei Tudor, s-a ridicat acest paraclis in cinstea Sfantului Apostol Andrei, care, printr-o minune, a facut sa izvorasca acest izvor tamaduitor. Lucrarea s-a executat dupa planul arhitectilor Teodor Ion, ing. George Oprea si Dan Corneliu din Constanta, prin osteneala obstii Sf. Manastiri, si s-a pictat de catre pictorul Adrian Botea pe cheltuiala D-nei Anicuta Toader din Bucuresti, sfintindu-se in data de 14 septembrie 2003. Scrie, Doamne, in Cartea Vietii, pe ostenitorii manastirii si pe toti binefacatorii acestui Sfant asezamant“.
Iesind din paraclis, pelerinul va observa apoi foarte aproape, mai pe deal, un fel de parapet alb de zid, de forma arcuita. Aici, el va gasi, la baza, vechea amenajare a izvorului, realizata, se pare, pe vremea parintelui Elefterie, ctitorul manastirii Dervent. Motivati de dorinta de a da acestui izvor si Sfantului Apostol Andrei cinstirea cuvenita si pentru a veni in ajutorul credinciosilor care la astfel de sarbatori mari stateau la rand chiar multe ore pentru a primi macar putin din apa binecuvantata, parintii manastirii au hotarat sa ia initiativa amenajarii unei captari. Cu binecuvantarea IPS Teodosie, in anul 2002 au inceput lucrarile de amenajare a unui paraclis si a unui bazin in spatele lui pentru colectarea apei, cu o capacitate de 10.000 de litri, bazin ce retine acum apa indestulatoare pentru multimea credinciosilor.
Prof. P. Diaconu spune ca, odata cu „zavorarea“ manastirii, in 1960, a secat si izvorul. Dupa 1990, in urma rugaciunilor preotilor, firicelul de apa care timp de aproape 2000 ani a sfintit acest ochi de lumina a renascut. Izvorul a inceput sa curga, desi cu intermitente, pentru ca in ultimii ani, in ciuda verilor secetoase si calduroase sa curga fara incetare.
Ceea ce este cert este faptul ca prin consumarea ei unii bolnavi s-au vindecat ori si-au ameliorat suferinta.
La aceasta sursa de binecuvantare vin oameni de pretutindeni pentru a-si afla sanatatea si linistea. Asa s-a intamplat cu o familie din
Maria IONESCU
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.