Pe 2 septembrie, in prima duminica dupa inceputul Anului Bisericesc, credinciosii din satul Putinei, filie a parohiei Halanga, au participat la un eveniment deosebit de important pentru viata religioasa a comunitatii: tarnosirea bisericii satului.
Intreaga suflare crestineasca a trait atmosfera de sarbatoare prilejuita de popasul pastoral pe aceste meleaguri al Intaistatatorului Eparhiei Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Nicodim.
Dis-de-dimineata, slujitorii Sfantului Altar, prezenti la eveniment, au facut ultimele pregatiri, sub coordonarea parintelui slujitor Marius Porumbel.
Astfel, a fost preparata compozitia speciala numita tarnoseala, a fost adusa apa de trandafir si s-au pus in randuiala cele necesare sfintirii.
La venirea ierarhului, preotii si credinciosii au intampinat arhipastorul cu traditionalul imn chiriarhal, primind fiecare alese binecuvantari.
Dupa slujba de sfintire prin care s-au randuit cele doua hramuri ale bisericii, Sfintii Martiri de la Niculitel si Sfintii Imparati cei intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa, Elena, ceremonia religioasa a fost continuata cu Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, savarsita pe un podium amenajat langa lacasul de inchinare.
In cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte Nicodim a multumit tuturor celor ce s-au implicat in constructia casei Domnului, aratand ca sfintirea unei biserici este unul dintre cele mai rare evenimente de la care nu trebuie sa lipseasca nici un crestin.
La final, ctitorii si facatorii de bine ai lacasului de cult au primit hrisoave de recunostinta din partea ierarhului.
Tarnosirea noii case a Domnului va ramane cu siguranta in constiinta credinciosilor, prin faptul ca ei niciodata n-au avut biserica, fiind nevoiti sa parcurga cativa kilometri pentru a ajunge la biserica din Halanga.
Piatra de temelie a sfantului locas a fost pusa in anul 2006, de atunci si pana astazi lucrarile fiind coordonate de parintele Marius Ion Porumbel, preotul slujitor al acestei parohii.
In luna august a aceluiasi an s-au construit fundatia si elevatia, iar in 2007 s-a turnat placa si s-a inceput construirea acoperisului, insotita de lucrari complementare: placarea exteriorului cu polistiren, vopsirea cu lavabila, pregatirea peretelui interior pentru pictura in fresca. Tot in 2007 a fost montata si instalatia electrica.
Prin stradania parintelui Porumbel, biserica este protejata de temperaturile care ar putea afecta viitoarea pictura prin ferestre de termopan cu lemn stratificat si usi sculptate din lemn de cires.
In interiorul bisericii a fost pus granit si o scara spiralata prin care se face accesul la cafas.
In 2009 s-a acoperit biserica cu tabla de cupru si s-a impodobit cu policandre si alte obiecte cultice necesare desfasurarii slujbelor divine de tot felul.
Sursa: episcopiaseverinului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.