Asistatii si personalul Caminului de batrani "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Iasi l-au avut in mijlocul lor, vineri, 31 august 2012, pe Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care, in sobor de preoti si diaconi, a sfintit capela acestei unitati de asistenta sociala. La sfarsitul slujbei de sfintire, pr. Dumitru Carp, cel care s-a ocupat de amenajarea capelei, a primit, in semn de recunostinta, din partea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, distinctia "Crucea Sfantului Ierarh Dosoftei".
Cei 165 de asistati ai Caminului de batrani "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Bucium-Iasi au, incepand de vineri, un lacas de inchinaciune unde se pot ruga si unde pot participa la sfintele slujbe. Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a sfintit capela unitatii iesene de asistenta sociala, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, din care au facut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociatii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistica si prognoza pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Gheorghe Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2, pr. Mihai Prodan, inspector eparhial in cadrul Sectorului de asistenta sociala si medicala al Arhiepiscopiei Iasilor, si pr. Dumitru Carp, paroh al Bisericii "Pogorarea Duhului Sfant" din Protopopiatul II Iasi, in raza careia se afla caminul. La slujba de sfintire au participat, alaturi de batranii asistati, membri din conducerea unitatii, precum si reprezentanti ai ONG-urilor si ai societatilor ce sprijina activitatea caminului. Manifestarea religioasa s-a incheiat cu un recital de cantece religioase, sustinut de un grup de copii din parohia "Pogorarea Duhului Sfant" din Bucium.
La finalul slujbei, pr. protopop Gheorghe Vilie Dorosinca a multumit Inalt Preasfintitului Mitropolit Teofan pentru dragostea si grija parinteasca ce o are fata de cei pe care ii pastoreste, subliniind faptul ca sfintirea capelei reprezinta momentul cel mai important desfasurat de la mutarea caminului din Podul Ros in noua locatie. De asemenea, pr. Dumitru Carp, cel care s-a ingrijit de amenajarea capelei, a multumit Înalt Preasfintitul Teofan pentru prezenta si binecuvantare.
In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, IPS Teofan a aratat importanta infiintarii unor centre pentru batrani si importanta ingrijirii batranilor ramasi fara locuinta, lucruri ce sunt bineplacute in fata lui Dumnezeu. "Ma bucur ca acest asezamant are un spatiu generos, cu o ambianta potrivita, pentru ca batranii de aici sa aiba clipe cat mai frumoase. Ma bucur si pentru ca am constatat in ultimii ani ca aici, cat si in alte colturi ale tarii s-au facut eforturi pentru infiintarea unor noi centre pentru batrani si ca s-a creat la nivelul tarii o infrastructura de astfel de centre, care sa-i preia pe acei batrani care, din pacate, nu mai pot ramane la casele lor. Cel de Sus sa le daruiasca celor ce conduc acest asezamant rabdare multa, pentru ca o inima calda, o privire curata si sincera, o mana buna intinsa acestor batrani pot inlocui dorul lor de casa, de copii, de fosta familie. Chipul luminos si bucuria ce o vad in acest moment pe chipurilor acestor parinti ai nostri imi da convingerea ca in capela ce tocmai a fost sfintita ei vor gasi mereu o clipa de reculegere sufleteasca, un cuvant bun si o mana intinsa", a spus IPS Teofan.
La final, IPS Teofan, in semn de recunostinta, a acordat distinctia "Crucea Sfantului Ierarh Dosoftei" parintelui Dumitru Carp, precum si diplome de vrednicie celor ce au ajutat la amenajarea lacasului de inchinaciune.
Caminul de batrani "Sfintii Imparati Constantin si Elena" este o unitate de asistenta sociala aflata in subordinea Directiei de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Iasi si functioneaza ca un serviciu social de asistenta si suport in cadru institutionalizat. Activitatile desfasurate in cadrul unitatii presupun gazduire pe perioada nedeterminata, hrana, asistenta sociala si ingrijire medicala, asistenta paliativa, consiliere psihologica, asistenta spiritual-religioasa, socializare si petrecere a timpului liber pentru persoanele in varsta, fara adapost. Caminul are in prezent un numar de 41 de angajati si asista un numar de 165 de batrani, functionand in noua locatie, din Bucium, din anul 2010. Pana atunci, caminul isi avea sediul in Iasi, in zona Podul Ros, langa Biserica cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Iasi, pe locul unde acum s-a construit o parte din ansamblul Palas. Directorul Caminului este in prezent d-na Elisabeta Gheorghe.
Asezamantul de batrani se afla pe raza parohiei "Pogorarea Duhului Sfant" din Protopopiatul Iasi II, care, prin pr. paroh Dumitru Carp, a raspuns la toate solicitarile primite din partea personalului caminului pentru nevoile spirituale ale batranilor, oficiindu-se regulat slujba Sfantului Maslu si slujba Aghezmei, precum si spovedania si impartasirea persoanelor asistate, dar si ajutorarea cu alimente si bunuri materiale. De asemenea, Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Iasi a desfasurat mai multe activitati misionare pentru batranii din camin, iar Biroul de asistenta sociala "Diaconia" al Centrului Eparhial Iasi a desfasurat mai multe actiuni, prin care s-au oferit batranilor asistati calendare ortodoxe, Biblii si alte carti cu continut religios.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.