De sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, mai multe lacasuri de rugaciune din capitala Romaniei isi praznuiesc ocrotitorul duhovnicesc. Sub sceptrul purtatorului de biruinta, unele din aceste lacasuri au infruntat incendii si vitregiile anilor, demolari si alte amenintari si isi deschid bratele pentru a primi credinciosii.
Astazi, Paraclisul patriarhal 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe', din Resedinta patriarhala, isi sarbatoreste hramul principal, primul de cand lacasul de rugaciune a fost complet renovat, impodobit si infrumusetat. Catapeteasma lacasului a fost renovata si impodobita cu foita de aur, pictura curatata si readusa la frumusetea inceputurilor. De asemenea, au fost montate cele mai moderne sisteme de iluminat si ventilatie care sa asigure o temperatura optima pentru pastrarea frescei. Sfintirea lacasului de rugaciune, inchinat Sfantului Gheorghe, Sfantului Prooroc Daniel si Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, a fost savarsita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de mai multi ierarhi ai Sfantului Sinod, la 22 iulie 2011. Loc de rugaciune si de reculegere duhovniceasca pentru Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, paraclisul istoric din Resedinta patriarhala a fost randuit de catre Preafericitul Patriarh Daniel in anul 2008 ca biserica de rugaciune pentru obstea monahala infiintata aici, Manastirea de maici 'Sfanta Cuvioasa Parascheva'. In acelasi an s-a primit in dar de la Catedrala mitropolitana din Iasi un vesmant al Cuvioasei Parascheva. Pe langa slujbele zilnice ale obstei monahale, aici au loc slujbe de Te Deum si de hirotesii. Acest tainic si frumos paraclis a fost construit deodata cu Catedrala patriarhala, intre 1656 si 1658, fiind desavarsit mai tarziu, in anul 1723, de catre Nicolae Voda Mavrocordat si de mitropolitul Tarii Romanesti Daniil (1719-1731).
Doua ctitorii brancovenesti inchinate Sfantului Gheorghe
Sfantul Gheorghe este ocrotitorul bisericii de la kilometrul 0 al Romaniei, ctitoria Sfantului Voievod martir Constantin Brancoveanu. Biserica 'Sfantul Gheorghe - Nou' este un lacas de rugaciune construit in stilul arhitectonic romanesc sau brancovenesc si un loc drag bucurestenilor. Aici se afla si mormantul cu moastele Sfantului Constantin Brancoveanu si mana Sfantului Ierarh Nicolae. O mai veche ctitorie a Sfantului Constantin Brancoveanu este si Biserica 'Sfantul Gheorghe - Vechi', situata in apropierea ctitoriei mai noi inchinate aceluiasi sfant. Biserica de astazi dateaza din anul 1875 si adaposteste o icoana cu Sfantul Antonie cel Mare, considerata cea mai veche din Tara Romaneasca, care se pastreaza si astazi.
Potrivit Ziarul Lumina, un alt lacas inchinat sfantului purtator de biruinta este Biserica 'Sfantul Gheorghe - Capra', din cartierul bucurestean Pantelimon, care a fost inaltata in jurul anului 1877. Aceasta biserica este pomenita in scrierile monahului Nicolae Steinhardt de la Manastirea Rohia. In anul 1985, din cauza sistematizarii Capitalei, a fost amenintata cu demolarea, dar a fost gasita o solutie salvatoare prin translatarea ei pe o noua locatie. De asemenea, bucurestenii se pot inchina moastelor Sfantului Gheorghe si la Biserica 'Sfantul Vasile cele Mare', de pe Calea Victoriei.
In Romania, un oras poarta numele Sfantului Gheorghe, resedinta judetului Covasna, iar al treilea brat al Dunarii din Delta se numeste 'Bratul Sfantul Gheorghe'. Sfantul Gheorghe, numit si Purtatorul de Biruinta, este ocrotitorul Armatei Romane si in special al fortelor militare terestre si este de asemenea si patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.