Luni, 02 iulie, de la ora 19.30 va avea loc la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, lansarea cartii „Fiinta si credinta” a Parintelui George Remete. Titlul volumului este influentat de lucrarea lui Martin Heidegger („Finta si Timp” sau, in germana, „Sein und Zeit”), un filozof de care parintele George Remete este profund atasat. Cartea aparuta sub egida Editurii Academiei Romane este o lucrare ce se adreseaza deopotriva sufletului si mintii.
Citind titlul cartii “Fiinta si credinta” scrisa de parintele George Remete, primul gand este regretul ca nu avem destula credinta. Argumentul in favoarea credintei apare in lucrare chiar de la inceput, autorul aratand ca “autenticitatea fiintei este credinta”, caci “credinta este insasi puterea de a exista” a fiintei, “nu credinta exista pentru ca e fiinta, ci fiinta exista pentru ca e credinta” (pag. 8).
Prima parte a cartii, adica “Intelegerea filosofica a fiintei”, porneste de la intrebarea primordiala: “De ce exista fiinta?” Aceasta intrebare contine, spune autorul, alte intrebari: “De ce exista lumea asa?”, “Cum e posibila existenta?” etc. (pag. 11). Toate intrebarile isi afla raspunsuri profund documentate, cu trimitere la gandirea marilor filosofi ai lumii. In acelasi timp, gasim raspunsul fundamental la intrebarea “De ce exista fiinta?”. Parintele George Remete considera ca exista un singur raspuns: “Pentru ca exista Dumnezeu!” (pag. 20). Pornind de la intrebarea “Ce este fiinta?”, sunt analizate raporturile fiinta-nefiinta, fiinta-existenta, potenta-act si stabilitate-devenire cu un limbaj deosebit de clar, punandu-se in valoare legatura dintre fiinta-existenta si credinta. Credinta crestina are la baza iubirea. Autorul spune: “Aceasta e iubirea cand nu mai exista decat ea… Daca iubirea depaseste fiinta si existenta, daca iubirea e Supremul, atunci supremul Existent e “dincolo de fiinta”, adica in Absolut. Se insista asupra “intelegerii fiintei in absolut” caci “exista o intemeiere filosofica a fiintei in absolut” (pag. 280).
In partea a doua a lucrarii, adica “Intelegerea teologica a existentei”, parintele George Remete arata ca pentru filosofie notiunea de “fiinta” este necesara pentru ca ea, filosofia, “vrea sa asigure certitudinea existentei”. Pentru teologie insa, certitudinea existentei este numai Dumnezeu, adica absolutul, caci nu poate exista alta garantie si certitudine decat absolutul”. Teologii au spus ca Dumnezeu este Creator, Facator a toate, Cel mai presus de fiinta”. Miracolul nu apartine filosofiei, ci teologiei si artei, arata autorul, iar “Fiinta nu e intamplare, ci e minune”. Cu o mare limpezime in exprimare, parintele George Remete ne prezinta principiile existentei: Dumnezeu – absolut si inefabil, Dumnezeu – absolutul personal, Dumnezeu – Iubirea Originara si Dumnezeu – Treimea.
Dupa ce sunt analizate: “Creatura ca substanta si Creatorul ca principiu dincolo de principiu”, “Dumnezeu: fiinta si energie”, “Logosul si logosurile”, partea a doua a cartii se incheie in forta cu “Intruparea lui Dumnezeu. Iisus Hristos: proba lui Dumnezeu, masura omului si garantarea fiintei”.
Ideea Intruparii apartine numai credintei crestine. Ideea Intruparii, spune autorul, “nu s-a nascut in nici o gandire sau comunitate umana, ci a fost generata de o singura Persoana, Iisus din Nazareth”. “Ideea Intruparii nu apartine lumii si omului, ea apartine lui Dumnezeu” (pag. 588). Numai Hristos realizeaza unitatea existentei, pentru ca “numai prin El se desfiinteaza despartirile, rupturile si dezbinarile existentei… Hristos uneste absolutul cu relativul, creatul cu necreatul si transcendenta cu imanenta” (pag. 629). Prin Intrupare omul devine sigur de Dumnezeu” (pag. 630). Prof. univ. dr. George Remete arata ca “exista o intelegere sau viziune filosofica a lumii si alta teologica” (pag. 631). “Pentru filosofie existenta este fiinta, pentru teologie existenta este Dumnezeu” (pag. 632).
Lecturand cartea “Fiinta si credinta”, esti fascinat de faptul ca gasesti raspunsurile la intrebarile fundamentale. Lucrarea se adreseaza teologilor, intelectualilor, dar si tuturor credinciosilor, caci autorul a reusit sa aduca prin lucrare un indemn la credinta, un elogiu credintei si spiritualitatii parintilor nostri si legii strabune, pe care autorul o si numeste expres drept “culmea spiritualitatii umane”.
Lucrarea finala va avea patru volume, acest prim volum expune invatatura de credinta crestina atat in argumentare teologica cat si in argumentare filosofica. Urmatoarele 3 volume vor fi: “Fiinta si persoana”, “Credinta” si “Filosofie si teologie”. “Fiinta si credinta” (vol. I) are 652 de pagini si 2631 de trimiteri bibliografice si a necesitat, dupa marturia autorului, opt ani de lucru (2004-2012).
Volumul „Fiinta si credinta” este a treisprezecea carte publicata de prof. univ. dr. George Remete si a zecea carte de autor. Autorul, recunoscut atat in tara noastra cat si in strainatate ca un mare dogmatist, aduce in atentia cititorilor, prin noul volum, dialogul dintre teologie si filozofie. Parintele Magister ne-a marturisit ca noua opera o considera “varful activitatii sale” si “cartea vietii lui”. Stim bine ca parintele George Remete a fost premiat de Academia Romana pentru lucrarea “Cunoasterea prin tacere” (2006), iar din anul 2009 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
La evenimentul care va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa si-au anuntat prezenta Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu, domnul Ion Dumitrel presedintele Consiliului Judetean Alba si domnul Daniel Breaz, rectorul Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Va invitam cu drag la evenimentul prilejuit de lansarea si prezentarea cartii „Fiinta si credinta” unde sunteti asteptati cu bucurie de catre autor pentru a intra in dialog cu domnia sa. Cei interesati pot achizitiona lucrarea iar la final Parintele George Remete va acorda pentru cei doritori autografe pe cartile procurate.
Eva HANAS, institutor, Sebes
Sursa: Radio Reintregirea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.