Litanie cu sfinte icoane in centrul Capitalei

Pentru al 9-lea an consecutiv, prima duminică a Postului Mare, numită și „a Ortodoxiei”, a fost prăznuită în mod special la Biserica Icoanei din Capitală prin oficierea unei litanii sau procesiuni în care slujitori și credincioși au purtat în mâini sfinte icoane. Anul acesta, bucureștenii s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul pictată de transilvăneanul Popa Luca din Iclod, care a fost adusă în pelerinaj la biserica din Capitală.

În Duminica Ortodoxiei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium amenajat în curtea Bisericii Icoanei de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. În cadrul slujbei, ierarhul a citit Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, intitulată „Ortodoxia, calea împărătească a Evangheliei”. După Sfânta Liturghie s-a constituit grupul de slujitori și credincioși pentru procesiunea de la Biserica Icoanei către Parcul „Grădina Icoanei” din apropiere. Alături de credincioși și slujitori de la această parohie, care au purtat înainte icoana Maicii Domnului cu Pruncul pictată de Popa Luca din Iclod, adusă cu acest prilej din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-au alăturat slujitori și enoriași de la biserici din cadrul Protoieriei Sector 2 Capitală, care au venit după tradiție cu icoane și steaguri. De asemenea, credincioșii care au participat la procesiune au purtat în mâini sfinte icoane ca o mărturisire a credinței în ele și a cinstirii acestora în Biserica Ortodoxă.

În cadrul procesiunii „Icoana - fereastră spre Dumnezeu” s-au făcut rânduitele opriri cu rugăciuni și cereri pentru cler, conducătorii țării, poporul binecredincios și țara noastră. Litania s-a încheiat în Parcul „Grădina Icoanei”, unde a avut loc o rânduială specială. După ce un grup coral, format din preoți din Protopopiatul Sector 2 Capitală, a interpretat troparul Duminicii Ortodoxiei şi alte cântări bisericeşti, a fost rostit în mod solemn Crezul ortodox. Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor, iar slujitorii au binecuvântat credincioşii cu apă sfinţită, precum şi icoanele înălţate de aceştia. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus că procesiunea sau litania este o rânduială veche a Bisericii Ortodoxe pe care trebuie să o păstrăm și în zilele noastre pentru că este o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru poporul binecredincios și lumea întreagă. „Este o tradiție reluată a Ortodoxiei noastre, care s-a născut în primul rând la Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos de la Ierusalim, unde se făceau minunate litanii sau procesiuni. Litania înseamnă o deplasare într-o ordine și rânduială de rugăciune, o rânduială unde mai întâi este prezentă Sfânta și Dumnezeiasca Cruce, simbolul iubirii lui Dumnezeu față de noi, după aceea vin steagurile și sfintele icoane, sfințiții slujitori și autoritățile - în vechime împărații bizantini și demnitari însemnați, iar în Evul Mediu românesc domni sau dregători care participau la hramurile mănăstirilor, la mari sărbători sau la procesiuni importante de sfințire. Procesiunile au intrat profund în practica liturgică a Bisericii și trebuie să le reînviem pentru că în timpul lor ridicăm rugăciuni lui Dumnezeu pentru ierarhi, pentru preoții ostenitori, pentru cuvioșii monahi care se roagă în mănăstiri, pentru propășirea lumii, pentru credincioși și bunăstarea satelor și orașelor și a țării, dar și să fim în pace și sănătoși. Aceste litanii sunt foarte importante pentru viața noastră ca manifestare, dar și ca mărturisire a credinței noastre ortodoxe”, a spus PS Părinte Ieronim Sinaitul. La procesiune a participat și primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, care a spus că Duminica Ortodoxiei este un prilej pentru oamenii din acest sector de a fi împreună și a arăta solidaritate și iubire. „O comunitate de oameni vrednici și de onoare, cum este comunitatea sectorului 2, nu ar putea înfrunta greutățile vieții dacă nu ar avea și credință”, a spus primarul Neculai Onțanu.

Părintele Ioan Popescu, protoiereul Prototopiatului Sector 2 Capitală, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântare și purtare de grijă; Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru binecuvântarea pe care a dat-o pentru venirea icoanei Maicii Domnului cu Pruncul; Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru slujire și cuvânt de învățătură și Primăriei Sectorului 2 pentru organizarea pelerinajului, la care s-au implicat numeroși voluntari și ostenitori din cadrul Primăriei și angajați ai Poliției Locale a Sectorului 2 și mulți alți oameni de bine.

Sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei a început de sâmbătă seara la Biserica Icoanei prin oficierea slujbei Vecerniei și apoi a unei procesiuni pe același traseu spre Parcul „Grădina Icoanei”. La această litanie, slujitorii și credincioșii au purtat în mâini lumânări și făclii aprinse, de aceea s-a și numit „Lumina Ortodoxiei”. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, făcătoare de minuni, care a fost adusă din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, va pleca de la Biserica Icoanei în seara aceasta.

Sursa: ziarullumina.ro

Pe aceeaşi temă

21 Martie 2016

Vizualizari: 118

Voteaza:

Litanie cu sfinte icoane in centrul Capitalei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE