Pe 4 septembrie, în Duminica a XI-a după Rusalii, în biserica Mănăstirii Comana din județul Giurgiu, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Cristică Iulian Mădălin, pe seama Catedralei Episcopale din mun. Giurgiu. De asemenea, a fost hirotonit întru preot diaconul Cheran Sorin Daniel, pe seama bisericii Centrului Cultural Pastoral „Gavril Druganescu" din Protopopiatul Bolintin.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat semnificaţiile pericopei evanghelice, în care a fost prezentată pilda datornicului nemilostiv, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, spunând despre aceasta că ne învaţă cum să arătăm iubire milostivă faţă de semenii noştri, dar şi că dreptatea lui Dumnezeu îşi are locul ei în vieţile oamenilor.
„Dumnezeul nostru, al tuturor, ne eliberează din greutățile greșelilor noastre". Aceasta simbolizează cei zece mii de talanți din evanghelia de astăzi (Mt. 18, 24). Dar și noi, la rândul nostru, trebuie să ștergem datoriile de o sută de dinari ale tovarășilor noștri, adică să le iertăm micile greșeli făcute împotriva noastră. Îngerii care sunt deasupra noastră și care sunt sub același jug al slujirii ca și noi, ne acuză înaintea lui Dumnezeu. Nu-I spun lucruri pe care nu le-ar cunoaște, pentru că Dumnezeu pe toate le cunoaște, ci pentru dreptate, cer pedeapsa dreaptă a celor ce aleg să disprețuiască și să necinstească porunca de ne iubi aproapele. Când ajungem să ne înfruntăm propriile deșertăciuni, fie suntem pedepsiți în viața aceasta fiind vizitați de o durere sau o boală, fie în viața viitoare când cu siguranță vom fi pedepsiți. Dumnezeu pedepsește pe cel împietrit și îndărătnic ca, să-l schimbe, să-l facă mai bun și ca să-i fie mai bine. Sfânta Scriptură afirmă cu dreptate că pe cine îl iubeşte Domnul îl ceartă, şi biciuieşte pe tot fiul pe care îl primeşte (Evrei 12, 6; Prov. 3, 12) și atunci când sfătuiește să ținem cu tărie învăţătura (Prov. 4, 13; Înț. Sir. 41, 14), a arătat Preasfinția Sa.
Totodata, Ierarhul nostru a subliniat că noi rostim zilnic „şi ne iartă nouă greşalele noastre", cerere regăsită în rugăciunea Tatăl nostru, dar nu ştim în ce măsură această cerere legată de afirmaţia noastră „precum şi noi iertăm", nu este mai degrabă o osândă pe care noi înşine o cerem de la Dumnezeu. Căci întâlnirea pe cale a celor doi datornici din parabolă ne reprezintă pe fiecare din noi. În pilda de astăzi, a spus Chiriarhul nostru, se întâlnesc cei doi datornici şi cel căruia i s-a iertat nu poate să ierte nimic celuilalt. Acesta ne reprezintă pe noi, cei care nu vrem să iertăm nici cea mai mică jignire din partea aproapelui nostru. Dumnezeu vrea să ne facă curaţi şi blânzi pe dinlăuntru, să scoată toată otrava din noi prin acest efort mic de iertare. Dumnezeu ne iartă foarte mult şi noi greşim foarte mult faţă de Dumnezeu, dar condiţia iertării noastre e foarte clară.Sfântul Pavel spune: „Fiţi buni unul cu altul, fiţi îngăduitori şi miloşi, iertaţi-vă unul pe altul, şi Dumnezeu vă va ierta pe voi în Iisus Hristos".
La finalul cuvântului de învățătură, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a oferit noilor hirotoniți cărți de slujbă, veșminte și reviste apărute la editura eparhială.
După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii, binefacătorii şi ostenitorii acestui sfânt locaş, dar și pentru victimele cutremurului din Italia, în urma căruia sute de oameni și-au pierdut viața. Printre cei care au trecut la Domnul se numără și 11 români.
Credincioşii prezenți au primit iconițe și ultimul număr al revistei eparhiale.
Sursa: episcopiagiurgiului.ro
-
Manastirea Comana
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.