Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul a adunat mulţimi de credincioşi la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi format din slujitorii locaşului de cult şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan. Părintele profesor a prezentat viaţa şi activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, precum şi ocrotirea pe care o oferă credincioşilor care-l cinstesc.
“Astăzi este ziua de prăznuire a evenimentului prin care Ioan Botezătorul a plătit asumarea responsabilităţii încredinţate de Dumnezeu de a vesti în sânul neamului său şi apoi în toată lumea, că Cel care cobora către apa Iordanului ca să se boteze, era Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, de Care el nici nu se putea apropia”, a spus pr. Dumitru Abrudan.
Parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul şi soborul slujtor au oficiat un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 11 ani. IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit apoi credincioşilor despre lucrările Sfântului şi Marelui Sinod al Ortodoxiei, desfăşurate anul acesta în Creta. Ierarhul a prezentat cele şase teme dezbătute şi a subliniat faptul că nici un document semnat nu conţine vreo abatere de la dreapta credinţă, Sinodul fiind un eveniment deosebit în viaţa Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, prin care s-a proclamat unitatea de credinţă şi lucrare a Bisericilor Ortodoxe ale popoarele dreptmăritoare.
“A fost o dorinţă extraordinară de a proclama ortodoxia credinţei pe care noi o trăim. N-a fost un sinod care a venit cu alte dogme, un sinod care să aducă o altă învăţătură. A rânduit Dumnezeu ca din toate problemele actuale să se aleagă şase teme care au fost dezbătutr cu foarte multă grijă şi cu foarte multă sfinţenie”, a spus ierarhul.
Autor: Ştefan Mărculeţ
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.