Liturghie arhiereasca de hramul Manastirii Surpatele

Manastirea Surpatele, din comuna Francesti, judetul Valcea, ctitoria boierilor Buzesti si a doamnei Marica Brancoveanu a primit ieri, 9 iunie 2014, in ziua praznuirii Sfintei Treimi, vizita Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Cu prilejul sarbatoririi hramului, Parintele Ierarh a oficiat Sfanta Liturghie impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Praznicul a inceput in seara zilei de 8 iunie cu slujba Privegherii si a continuat astazi, cu Acatistul „Sfintei Treimi” si Sfanta Liturghie.In cuvantul de invatatura rostit la sfarșitul Sfintei Liturghii Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a aratat importanta cinstirii Sfintei Treimi in Biserica noastra, evidentiind faptul ca dogma Sfintei Treimi este fundamentul invataturii noastre crestine.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de catre maicile din obstea sfintei manastirii alaturi de un grup de maici de la Manastirea Dintr-ul Lemn.

Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita slujba de pomenire a vrednicilor ierarhi valceni Episcopul Iosif Gafton, la implinirea a 30 de ani de la trecerea la Domnul și Arhiepiscopul Gherasim Cristea, la implinirea a trei luni de la trecerea la Domnul.

La finalul slujbei Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a binecuvantat soborul de maici si pe credinciosii prezenti, multumind lui Dumnezeu pentru aceasta deosebita si sfanta zi. La slujba de astazi de la Manastirea Surpatele au luat parte numerosi credinciosi din eparhie.

Manastirea Surpatele cu hramul „Sfanta Treime”, se afla situata in comuna Francesti, satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de Manastirea Dintr-un Lemn.

Biserica a fost inaltata de logofatul Tudor Dragoescu si fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Frincu, la inceputul secolului al XVI-lea, refacuta de boierii Buzesti si reparata in secolul al XVII-lea. Intre anii 1703-1706, biserica a fost reconstruita din zid de doamna Marica Brancoveanu, fiind si pictata. Mai tarziu, in 1815 a fost reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

Biserica este dotata cu o catapeteasma frumos sculptata, ca si usile in stil brancovenesc. Pe pereti se gasesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfantul lacas si un tablou mai rar intalnit in iconografia bisericeasca, privind „impartirea hainelor lui Iisus", executat de unul din cei doi zugravi, Andrei si Iosif ieromonahul, care au pictat aceasta biserica.

Intre anii 1986-2005, prin eforturile Eparhiei Ramnicului, au fost executate lucrari de consolidare a bisericii si restaurarea picturii – de catre un colectiv coordonat de Silviu Petrescu. In prezent, s-a pus piatra de temelie a unui proiect indraznet de refacere a ansamblului monahal de la Surpatele, in stilul brancovenesc, care a consacrat edificiul doamnei Marica Brincoveanu, lucrarile urmand a fi executate si definitivate in perioada urmatoare.

In Biserica Sfintei Manastiri se afla o Icoana a Maicii Domnului - facatoare de minuni, ce a fost adusa si adapostita in manastire in anul 1950. Obstea manastirii, avand evlavie la Maica Domnului si vazand multimea minunilor savarsite de aceasta icoana care tamaduia de multe boli, a hotarat instituirea unui al doilea hram al manastirii inchinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului - Smolenskaia, la data de praznuire 12 iulie.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2014

Vizualizari: 138

Voteaza:

Liturghie arhiereasca de hramul Manastirii Surpatele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE