Liturghie arhiereasca si Parastas pentru Mircea cel Mare la Manastirea Cozia

Duminica, 3 februarie 2013, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, va oficia Sfanta Liturghie si slujba de pomenire pentru Voievodul Mircea cel Batran, la Sfanta Manastire Cozia, necropola marelui domnitor si ctitor de biserici, din orasul Calimanesti, judetul Valcea.

Organizat de catre Arhiepiscopia Ramnicului, evenimentul se desfasoara cu prilejul implinirii a 595 de ani de la trecerea la cele vesnice a Dreptcredinciosului Voievod Mircea cel Batran al Tarii Romanesti, dupa urmatorul program:

- Orele 930 – Sfanta Liturghie Arhiereasca;
- Orele 1130 – Slujba Parastasului.

Sunt invitati si asteptati la momentul de comemorare al Voievodului Mircea cel Batran, pentru a aduce un prinos de recunostinta inaintasilor nostri, preoti, oficialitati de stat, centrale si locale, oameni de cultura si credinciosi.

***
Moartea domnitorului Tarii Romanesti, care a domnit in perioada 1386-1418, este evocata intr-o veche cronica sarbeasca: „Anul 6926 [1418] s-a pristavit marele voievod al Ungro-Vlahiei, Io Mircea, ianuarie 31” si cronica lui Axentie Uricariul, in care sta scris: “Murit-au Mircea Voda in domnie si l-au ingropat la manastirea sa la Cozia”.

Dupa o indelungata si glorioasa domnie de 32 de ani, „principe intre crestini, cel mai viteaz si cel mai ager” (dupa cronicarul Leunclavius), Mircea cel Batran a adormit intru Domnul, la 31 ianuarie 1418, iar trupul neinsufletit a fost adus de la curtea voievodala de la Arges, la ctitoria sa de la Cozia.

Domnitorul muntean s-a remarcat prin inaltele virtuti: taria credintei, vitejia si intelepciunea cu care l-a inzestrat Dumnezeu pentru apararea statalitatii si crestinatatii in lupta cu ostile Imperiului Otoman. Tara Romaneasca a cunoscut cea mai intinsa cuprindere teritoriala din toata istoria medievala: de la Muntii Carpati pana la Dunare si cu Banatul Severinului pana la Marea Neagra, cu posesiunile transilvane si partile tataresti si cu cetatea Darstorului.

Voievodul a ctitorit sau a „preinnoit“ lacase de cult, importante valori arhitecturale ale patrimoniului romanesc, cum este lavra Coziei, in al carei naos se afla tabloul votiv ce-l infațișeaza in frumos costum de cavaler occidental, si unde, sub lespedea de piatra, i se afla mormantul. Biserica manastirii, cu hramul „Sfintei Treimi“, a fost ridicata intre anii 1386-1388, de mesteri de pe Valea Moravei. In pronaosul bisericii se mai poate vedea si astazi pictura originala din anul 1391.

Mircea cel Batran a ctitorit si alte manastiri si schituri: Bradet, Visina, Snagov, Cotmeana si la Sfantul Munte Athos.

Sursa: arhiram.ro

.

01 Februarie 2013

Vizualizari: 843

Voteaza:

Liturghie arhiereasca si Parastas pentru Mircea cel Mare la Manastirea Cozia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE